Újra játszhatnak a bundaügyben érintett focisták

Újra játszhatnak a bundaügyben érintett focisták

A Rangadó.hu a napokban szellőztette meg a hírt, miszerint újra focizhatnak a bundaügy szereplői, akik ellen az eljárás öt évnél hosszabb ideje zajlik. A téma kapcsán megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) sajtóosztályát, ahonnan Sipos Jenő az alábbi tájékoztatást adta:

„A szövetség – amelynek szabályrendszere a legszigorúbb Európában – továbbra is zéró toleranciát hirdet a felmerülő fogadási csalások, bundázás kapcsán, hiszen nincs helye ennek a szégyenletes jelenségnek a magyar futball környékén. Ám külső, az MLSZ-től független jogászok is úgy látták, célszerű egy időhatár megjelölése (ez három évben lett megállapítva – a szerk.) a bundaügy azon szereplőivel szemben, akik esetében még mindig nem született jogerős ítélet. Ezért alkottuk meg azt a határozatot, amely kimondja, legfeljebb három évig tilthatják el a labdarúgás azon szereplőit, akik folyamatban lévő nyomozásban vagy bírósági ügyben érintettek. Természetesen amint egy-egy érintett ügyében jogerőre emelkedik az ítélet, a szövetség megteszi a szükséges lépéseket.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a 2011 óta húzódó eljárás vádlottjainál elévült az eltiltás.

Az ügy 14. rendű vádlottja, Pomper Tibor, akit az idén márciusban első fokon pénzbüntetéssel sújtott a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Facebookon lelkendezve jelezte:

„Mert minden vihar után kisüt a nap, csak ki kell várni!”

Az egykori Dunaújváros-játékosra egyből lecsapott a Somogy megye első osztályában szereplő Balatonlelle SC. A szintén érintett Erős Károly egykori MTK-, Újpest- és REAC-középpályás pedig jelenleg az NB III-as FC Dabas edzője. Ám eddig hivatalosan nem vehetett részt az MLSZ versenyrendszerében, ezért nem ülhetett le a kispadra.

Öt éve tartó ügy

Az említett két játékos mellett még tizenöt olyan van, akinek a neve felmerült az öt éve kirobbant fogadási csalás kapcsán. Elsőfokú ítélet csak ez év elején született. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 36 000 oldalas vádirat alapján hozott döntése szerint az elsőrendű vádlott K. Zoltán és a másodrendű L. Mátyás egyaránt egy év fogházbüntetést kapott két év próbaidőre felfüggesztve. Harmadrendű vádlottként S. Balázst két év szabadságvesztésre ítélték három évre felfüggesztve.

A rákospalotai csapat volt vezetőedzőjét, a tizenegyedrendű vádlott A. Zoltánt egy év szabadságvesztésre büntették egy év hat hónapra felfüggesztve. Öt társához hasonlóan a korábbi válogatott labdarúgót, az NB I-ben több mint négyszáz alkalommal pályára lépő E. Károlyt pénzbüntetéssel sújtották.

A bíró a 13. és a 15. rendű vádlottat felmentette, az elítéltek közül azonban több esetben foglalkozástól eltiltásról és vagyonelkobzásról is rendelkezett.

A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője mind a 17 vádlott kapcsán súlyosbításért fellebbezett az elsőfokú ítélettel szemben. Az elítéltek közül többek között az első-, a másod- és a 11. rendű vádlott felmentésért, a harmadrendű enyhítésért fellebbezett, többen pedig gondolkodási időt kértek. Az elsőfokú ítélet emiatt még nem jogerős.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »