Újra erősödik a migrációs nyomás: a hétvégén több mint hétszázan érkeztek illegálisan Lampedusára

Újra erősödik a migrációs nyomás: a hétvégén több mint hétszázan érkeztek illegálisan Lampedusára

Az érkezők gyors áthelyezésével igyekeznek enyhíteni a nyomáson Lampedusa szigetén, ahol újraindult a migrációs áramlat Líbiából, az utóbbi hétvégén több mint hétszáz bevándorló érkezésével – jelentette az olasz sajtó hétfőn.

Tucatnyi csónakkal és kisebb hajóval 723-an kötöttek ki Lampedusa partjain péntek és vasárnap között.

A sziget polgármestere, Salvatore Martello kijelentette, hogy

A kevesebb mint kétszáz fős lampedusai regisztrációs központból megpróbáltak minél több embert máshova helyezni: majdnem háromszáz bevándorlót az Allegra nevű komphajón tettek karanténba, további közel kétszáz főt pedig a szicíliai Porto Empedocléba szállítottak át.

Hírdetés

Az utóbbi hétvégén több mint kétezren indultak el a líbiai partokról, közülük több mint ezernégyszázan érkeztek meg az olaszországi partokra. Több hajó felborult líbiai vizeken.
Az SOS Méditerranée nem kormányzati francia szervezet hajója 236 fővel a fedélzetén a szicíliai Augustában kapott kikötési engedélyt.

Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet. Bejelentette, hogy írt Mario Draghi miniszterelnöknek, valamint a belügyi és az egészségügyi tárca vezetőjének is, mivel

Az Il Giornale című jobboldali napilap értesülései szerint a líbiai emberkereskedő szervezetek a közösségi oldalakon reklámozzák a tengeri átkeléseket, azt ígérve, hogy „az utasok 100 százalékosan megérkeznek Olaszországba”. Az út ára ötezer líbiai dinártól kezdődik, ami kilencszáz eurónak felel meg.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »