Újra csapatot épít a székelyföldi kézilabdázás egyik legismertebb edzője

Újra csapatot épít a székelyföldi kézilabdázás egyik legismertebb edzője

A székelyudvarhelyi és a székelyföldi kézilabdázás egyik legismertebb edzőjének számít, aki több mint hetvenévesen ismét elkezdett dolgozni. A Székelyföldi Kézilabda Akadémia tavalyi létrejötte után újra csapatot épít Mihályfalvi Ernő, aki női kézilabdában a legeredményesebb székelyföldi edzőnek számít, az elmúlt évtizedekben többször volt országos bajnok a csapata, kezei közül olyan, későbbi profi játékosok kerültek ki, mint Ilyés Annamária vagy Orbán Annamária.
– Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdte újra aktivitását a Székelyföldi Kézilabda Akadémiánál, felkérésre. Milyen volt a kezdet?

– Több mint öt éve már nyugdíjas voltam, ezalatt a sportcsarnok felé se mentem, illetve a meccseket is csak tévében néztem.

Úgy érzem, akkoriban mindent megpróbáltam, hogy edző maradhassak felnőtt csapatnál, de ez meghiúsult. Tavaly nyáron jött a felkérés az újonnan létrehozott akadémiától – én akkor elmondtam, hogy milyen feltételek mellett vállalom az edzősködést. Először az ifjúsági 2-es és 3-as korosztályt vállaltam, de másfél hónap után a hozzáállásuk miatt ismét kiábrándultam. Akkor úgy határoztunk, hogy egy korcsoporttal lennebb megyek, és átveszem a 2007-es, 2008-as generációt. Ez tavaly októberben megtörtént,

Hírdetés

Ezzel a korcsoporttal tavaly ősszel részt vettem egy marosvásárhelyi tornán, ahol még talán gólt sem tudtunk dobni, de akkor azt mondtam, hogy két év alatt behozzuk ezt az öt évnyi késést. Ezen dolgozunk most.

– Mekkora csoporttal dolgozik?

– Eleinte harminc-harmincketten voltak, mostanra pedig tizenegy-tizenketten maradtak, de közöttük is vannak olyanok, akik nem ütik a szintet. A szelekció viszont állandó, mindig keresem a gyerekeket, akiket be lehetne építeni a csapatba – ebben a korcsoportban azonban a gyerekek már járnak más edzésekre, sportágakra, mint például kosárlabdára, atlétikára és futballra, így nem könnyű olyanokat találni, akik áttérnének a kézilabdára.

– Amikor a gyerekek ennyi idősen elkezdik a kézilabdázást, melyek azok az alapok, amelyeket már az első foglalkozásokon megtanítanak nekik?

– Ebben a korban az első és a legfontosabb a labda kezelése, a labda eldobása. Erre már kis korukban kell megtanítani őket, mert általában a lányoknak nincs meg ez a képességük. Nyomják, lökik a labdát a kezükből, nincs dobókészségük. Ahogy visszaemlékszem, még a legelső ifjúsági csoportomban, amellyel a nyolcvanas évek végén Udvarhelyen kezdtem el dolgozni, a legügyesebb lányok is maximum tizenöt méterre tudták eldobni a labdát.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »