Újra adósságspirálba kerülhet az USA

Újra adósságspirálba kerülhet az USA

Az amerikaiak továbbra is tartanak egy újabb pénzügyi válságtól, miközben egyre nagyobb adósságot is felhalmoztak.

Az amerikaiak már többet takarítanak meg, mint korábban, de kevesebbet is költenek – derül ki a Betterment online pénzügyi tanácsadó felméréséből.

Az 1929–33-as világgazdasági válság óta a legnagyobb krízis tíz éve robbant ki. A felmérésben megkérdezettek azt mondták,

a válság súlyosan érintette őket, 65 százalékuk érzi úgy, hogy még mindig nem tudott teljesen talpra állni

– olvasható a MarketWatch cikkében.

Az emberek továbbra is tartanak attól, hogy az elkövetkező tíz évben újabb válság szakadhat a nyakukba. A befektetők mintegy 27 százaléka gondolja úgy, hogy újra meg fog történni a 2008-as recesszióhoz hasonló összeomlás, de ennek ellenére 61 százalékuk bő 10 ezer dollárt fektetett be az idén.

Hírdetés

Dan Egan, a Betterment finanszírozási és befektetési alelnöke szerint a piacokról szóló hírek főleg a félelem és a negativitás felé hajlanak. Hozzáfűzte: az adatokból kiolvasható, hogy

az Egyesült Államok polgárai érthető okokból aggódnak egy újabb gazdasági összeomlás miatt, s a bankok iránti bizalmuk is csak lassan tér vissza.

Eközben ismét egyre nagyobb adósságot halmoznak fel: tavaly az amerikaiak adóssága hozzávetőleg ezermilliárd dollárt tett ki, amely a Fed szerint hitelkártyás vásárlásokból állt. A diákok adóssága meghaladja az 1500 milliárd dollárt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a legtöbb fogyasztó továbbra is bizalmatlan a Wall Streettel szemben:

83 százalékuk úgy véli, a New York-i tőzsde egyáltalán nem lett etikusabb, mint a válság előtti években volt.

A Gallup felmérése szerint 2001–2008 között az amerikaiak 62 százalékának volt befektetése a tőzsdén, ez az arány 2009–2017 között 54 százalékra csökkent. A gazdasági válság hatással van a befektetési kedvre is: a megkérdezettek mindössze 10 százaléka mondta azt, hogy most többet fektetett be, mint 2008-ban.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »