Újjászületik a Máltai Szeretetszolgálat Biztos Kezdet Gyerekháza Sárkeresztúron

Újjászületik a Máltai Szeretetszolgálat Biztos Kezdet Gyerekháza Sárkeresztúron

Átalakítja és belső udvari játszótérrel bővíti a Biztos Kezdet Gyerekházat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Fejér megyei Sárkeresztúron.

A legkisebb gyerekek számára fejlesztő foglalkozásoknak és közösségi programoknak helyet adó ingatlant a karitatív szervezet közel 14,66 millió forintból újítja fel, hogy a jövőben a hátrányos helyzetű családok három év alatti gyermekeinek esélyteremtését segítő programok modern helyszíne lehessen. A felújítást az Európai Unió támogatja és a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018 óta van jelen Sárkeresztúron. A településen élő, szociális hátrányokkal küzdő családok támogatására több programot indított a szervezet. Adósságrendezési és szociális tanácsadással segíti a rászoruló családokat, a Felzárkózó Települések program részeként lakhatási projektet indított és egészségügyi szűréseket végez, elindult a Szimfónia program, és megnyílt a Biztos Kezdet Gyerekház.

A Máltai Szeretetszolgálat a község szegregátumában, a Béke telepen ingatlant vásárolt, amelyben az európai uniós pályázati forrásból megvalósuló felújítást követően a Biztos Kezdet Gyerekház modern körülmények között várja a három év alatti gyerekeket és családjaikat. A Széchenyi utca 25. szám alatt található, 106 négyzetméteres családi házban a teljes gépészeti felújítás, festés, burkolatcsere után a családok számára is használható mosó- és szárítógépek is helyet kapnak. Az udvaron konyhakertet, kis játszóteret és babakocsik számára fedett tárolót alakítanak ki. A gyerekház a felújítás ideje alatt ideiglenes helyszínen működik.

Az első ezer nap meghatározó egy kisgyermek életében, ezért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a három év alatti gyerekeknek, várandós kismamáknak, kisgyermekes szülőknek olyan fejlesztő foglalkozásokat, programokat, közösségi eseményeket szervez Biztos Kezdet Gyerekházaiban, melyek segítik a gyerekeket és a szülőket a hátrányaik leküzdésében. A szervezet tapasztalata szerint a legszegényebb településekre érkező gyerekek egynegyedének már a születéskor nincs esélye a kortársaival együtt fejlődni, a másik huszonöt százalékuk pedig óvodás korára behozhatatlannak tűnő hátrányba kerül. A Sárkeresztúron működő Biztos Kezdet Gyerekházban a gyerekek mozgásfejlesztése, kognitív és mentális fejlesztése mellett a szülők is hasznos ismereteket kapnak a gyermekápolás, a nevelés, a pénzügyi tervezés, az életvezetés területén. A gyerekházak ugyanakkor közösségi terek is, ahol a családok számára programokat, akciókat szerveznek, melyek során közös célokat találnak és egymást segítő közösséggé válnak.

Hírdetés

A legszegényebb családok gyermekeinek korai fejlesztése azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek a képességeik szerint fejlődhessenek, az általános iskola elvégzése után továbbtanulhassanak, szakképesítést szerezzenek, és tanulmányaik befejeztével az elsődleges munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni és értékteremtő munkát tudjanak végezni.

A Sárkeresztúri Biztos Kezdet Gyerekház átalakítása, felújítása című EFOP-projekt az Európai Unió támogatásával 14,66 millió forintból valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó (archív): Oktatás.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »