Újjászületett egy történelmi épület a Várban, jönnek a következők – galéria

Újjászületett egy történelmi épület a Várban, jönnek a következők – galéria

Tavasszal már bárki látogathatja az elkészült Főőrség épületét, jövőre pedig megnyílik a Csikós udvar és a Királyi Lovarda is a Budai Várban – közölte a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa.

A budai Vár megújítása részeként eredeti szépségében állítják helyre a Királyi Lovardát és a Főőrség épületét – mondta Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa.

“A Szent György teret autómentesítettük, a kerteket, parkokat, sétányokat kitakarítottuk, és folyamatosan újítjuk meg. Emellett elkészültünk két, Hauszman Alajos tervezte csodálatos épülettel, és egy különleges lépcsővel” – mondta a miniszteri biztos. Szavai szerint ezek az alkotások megsérültek a második világháborúban, de megmenthetőek lettek volna. Ennek ellenére politikai okokból elbontották őket.

Befejezték a királyi testőrségnek is helyet adó impozáns épület, a Főőrség munkálatait.

Hírdetés

Fodor Gergely hozzátette:

tavasztól ez az épület már várja a látogatókat, az épületben étterem és kiállítótér kap helyet.

Műszakilag elkészült a Csikós udvar és a Palota szintjét összekötő, neoreneszánsz stílusú Stöckl-lépcső, amely az ország egyik legszebb történelmi lépcsője. A Csikós udvarban pedig újjáépítették a Lovardát, amely kívül-belül hiteles másolata az eredetinek, de korszerű, 21. századi rendezvényteremként működtetik majd.

A Lovarda környezetében még megújulnak a zöldfelületek, ezen felül két óriásliftet és egy akadálymentes rámpát is építenek majd a Vár könnyebb megközelíthetősége érdekében. Fodor Gergely hozzátette: jövőre megnyílik a Csikós udvar és a Lovarda is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »