Ujhelyi: párbeszéd-sorozatot indít az MSZP az EU-jövőjéről

Párbeszéd-sorozatot indít az MSZP a közösségi oldalain az Európai Unió jövőjéről – jelentette be az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője vasárnap online sajtótájékoztatón.

Ujhelyi István közölte: Strasbourgban kezdetét vette az EU jövőjéről szóló, mintegy egy évig tartó tanácskozás-sorozat, amelynek célja egy „átalakított és minden európai polgár érdekét szolgáló új Európai Unió megalkotása”. Hozzátette: míg a Fidesz kifelé viszi Magyarországot az európai közösségből, álláspontja szerint az ország biztonsága, jövője csakis az EU-ban képzelhető el, azonban a közösség működését meg kell reformálni, annak mikéntjéről pedig meg kell kérdezni az embereket.

A szocialista politikus bejelentette: pártja párbeszéd-sorozatot indít civilek, érdekképviseletek és szakszervezetek, illetve a polgárok bevonásával, amelynek keretében minden hónapban egy adott szakterület átfogó vitáját rendezik majd meg.

Hírdetés

Ujhelyi István ezt azzal indokolta, hogy a kormány szerinte nem folytat érdemi konzultációt a magyar emberekkel ebben a kérdésben. Úgy látja, a jelenlegi Fidesz-kormány európai politikája csak az „uralkodó kleptokrácia” „kicsinyes hatalmi érdekeit” szolgálja.

Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese, az Európai Unió régiók bizottságának szocialista tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a most elindult európai programsorozat célja, hogy minél több embert vonjon be az unió átalakításába.

A többi között úgy fogalmazott: azt remélik, hogy „ezen viták és beszélgetések alapján fogják tudni kijelölni azt, hogy hol kell a jövőben több és hol kevesebb Európa”. Mint hangsúlyozta, olyan EU-t szeretnének, amely – szavai szerint – „jobban megfelel annak, ami ma vagyunk és amit ma látunk a világban”.

Tüttő Kata beszámolt arról is, hogy a strasbourgi konferencia-sorozat nyitóeseményén részt vett szombaton, és első magyarként szólt hozzá a plenáris vitához.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »