Újévi fogadást rendeztek a veszprémi Pannon Egyetemen

Újévi fogadást rendeztek a veszprémi Pannon Egyetemen

Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát mondott ünnepi köszöntőt Veszprémben, a Pannon Egyetem aulájában a január 5-én, szombaton délben tartott újévköszöntő fogadáson.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idei ünnepségen kiemelték, hogy az elmúlt esztendő végén Veszprém városa elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet, melyet 2023-ban viselhet majd. „Hatalmas erőfeszítésre, kitartásra és hitre lesz szükség, hogy ezt az évet megvalósíthassuk – de együtt sikerül” – hangzott el a köszöntőben.

Az elnyert címhez gratulált köszöntője kezdetén Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát is, aki a bencés regula regula alapján a hatalomról és tekintélyről beszélve rámutatott: Szent Benedek a 6. században született regulájának gondolatai ma is inspirálnak, vezetnek, és irányítanak. Olvashatunk itt olyan hatalomról, mely távolságtartó, jelen van benne a félelem; a tekintélyes embert ezzel szemben elfogadják és értékelik, emberi és erkölcsi értéket testesít meg, segít másoknak, a rábízottak javát keresi. Vezetőt, apátot életmódja alapján válasszunk, ezzel kapcsolatban így fogalmaz a Regula: „Amikor tehát valaki az apát nevét elvállalja, annak kettős tanítással kell vezetnie tanítványait: azaz mindazt, ami jó és szent, inkább tetteivel mutassa meg, mint szóval: úgyhogy fogékony lelkű tanítványainak szóval adja elő az Úr parancsait, a keményszívűeknek és együgyűbbeknek pedig tetteivel mutassa az isteni törvényeket.”

Hírdetés

A monostor vezetője nem mondhat le a célokról, ugyanakkor szüksége van rugalmasságra. A vezetőnek figyelembe kell vennie a testvérek meglátásait, szüksége van a nagyvonalúságra, okosságra. Tisztelnie kell a másik embert és elfogadni, a fiatalokra pedig különösen oda kell figyelnie – folytatta Várszegi Asztrik, végül arra biztatott, hogy hallgassunk időnként a bensőnkre, a lélekre, hiszen „a Lélek ott fú, ahol akar”; a Lélek szabaddá tesz, segít bennünket az év során, a mindennapokban.

A fogadáson a Mendelssohn Kamarazenekar zenészeiből alakult vonósnégyes adott ünnepi műsort, majd a színpadon közös koccintással kívánt boldog új évet Porga Gyula, Veszprém polgármestere; Várszegi Asztrik; Gelencsér András, az egyetem rektora és annak kancellárja, Kovács Gyula.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »