Újból támad a szolgálatos feljelentő

Újból támad a szolgálatos feljelentő

Nem hagyja magát Dan Tanasă, újabb támadást indított a kovásznai városi művelődési ház falára kihelyezett Széchenyi-emléktábla ellen.

Míg korábban Gyerő József polgármestert próbálta beperelni és bíróság által arra kötelezni, hogy távolíttassa el a táblát, most a jelkép elhelyezését jóváhagyó tanácshatározat részleges visszavonását követeli a helyi tanácstól. Az előzetes panaszról a tanács legutóbbi ülésén vettek tudomást a városatyák.

Hírdetés

A tavalyi, Gye­rő József elleni bírósági beadványát alapfokon a Kovászna Megyei Törvényszék utasította el, ezt követően a Brassói Táblabíróság sem fogadta el Tanasă fellebbezését. Az újabb, február 22-én keltezett előzetes panaszában az általa elnökölt, Méltóságért Európában Civil Egyesület nevében azt követeli Kovászna Helyi Tanácsától, hogy harminc napon belül részlegesen vonják vissza az emléktábla kihelyezését jóváhagyó 2007/49-es tanácshatározatot, mert az összeegyeztethetetlen az alkotmány 13. szakaszával, valamint a helyi közigazgatást szabályozó 2001/215-ös tör­vénnyel. A szolgálatos feljelentő meglátása szerint a Széchenyi-emléktábla feliratozása nem tiszteli a román nyelv hivatalos jellegét.

A panasszal kapcsolatosan Molnár János tanácsos kifakadt: ki ez az ember? Mintha egy mumus lenne. Jól élünk együtt románok és magyarok, kívülről jönnek, hogy összeugrasszanak – hangoztatta. Fülöp Csaba kiemelte: a gyűlöletkeltés nem segíti az együttélést, Tanasă tevékenysége csak rontja a helyzetet. Azt is elmondta, úgy tűnik, a feljelentő egyesülete nem törvényesen működik, így a Magyar Polgári Párt aláírásgyűjtésbe kezdett, és kéri a szervezet feloszlatását. Gyerő József polgármester véleményét nem tudtuk kikérni, bukaresti teendői miatt nem vett részt az ülésen.

Bokor Gábor / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »