Újból elkaszálták a speciális nyugdíjakat

Akárcsak először, most is alaptörvénybe ütközőnek találta az alkotmánybíróság, hogy a parlament a források megjelölése nélkül biztosított volna különleges nyugdíjat a helyi választott elöljáróknak – számol be Balogh Levente a kronika.ro-n.

Ismét elkaszálta szerdán az alkotmánybíróság az önkormányzati elöljárók különleges nyugdíjáról szóló törvényt, amelyet idén ismét megszavazott a parlament, bár tavaly egyszer már elbukta a normakontrollt. A taláros testület szerint a jogszabályban pontosítani kell, honnan teremtsék elő a speciális nyugdíjakhoz szükséges összeget, mint ahogy azt is, hogy pontosan mennyi pénz lenne szükséges a járandóság folyósításához.

A kormány még júniusban fordult ismét alkotmánybírósághoz a jogszabály kapcsán, nem sokkal azt követően, hogy a szenátus ismét megszavazta a vitatott törvénytervezetet. A másodszor is alkotmányellenesnek nyilvánított törvény alapján a polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26–79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnának mandátumuk időtartamának függvényében, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »