Újbalosok az MSZP mellett

Újbalosok az MSZP mellett

Baloldali Tömörülés Társulat néven holnap bont zászlót egy új baloldali mozgalom Hegyi Gyulának, az MSZP volt európai parlamenti képviselőjének vezetésével. A szervezet feladata az lesz, hogy hidat képezzen a baloldali civil szféra és a szocialista párt támogatói bázisa között.

Bevallott célunk, hogy megszabadítsuk az MSZP-t a neoliberális befolyástól – így vázolta a Baloldali Tömörülés Társulat (BTT) néven létrehozott szervezet jövőképét Hegyi Gyula elnök. Hegyit az MSZP Baloldali Tömörülése kérte fel, hogy segítsen a baloldali profil megerősítésében, s ennek során végül egy párthoz kötődő, mégis független civil szervezet létrehozása mellett döntöttek.

A szocialista párt ma nem vonzó az emberek számára, ugyanakkor továbbra is meghatározó háttérszervezet, több tízezer fős tagság áll mögötte

– magyarázta a döntés hátterét Hegyi Gyula. A vállaltan az MSZP-hez kötődő mozgalom több egy civil szervezetnél, így nagyobb befolyása lehet a politikaformálásra, a pártfegyelem azonban Hegyi szerint nem vonatkozik a szerveződésre.

 

Hegyi Gyula civil mozgalommal segítene Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A mozgalom nyíltan elítéli azt a neoliberális fordulatot, ami a szocialista pártot az elmúlt 25 évben egy nehezen szerethető szervezetté tette – mondta Hegyi. Úgy véli, az MSZP az 1989–90-ben lezajlott rendszerváltozással, az SZDSZ-szel kötött „kényszerű koalíció” során „rossz útra tért”: a jóléti társadalom helyett a kapitalizmust, annak is különösen igazságtalan formáját vezette be. Hegyi úgy vélte, az MSZP így asszisztált ahhoz, hogy másfél millió munkahely szűnjön meg az országban, s a leszakadó térségeket az új politikai elit magára hagyja. Arra a kérdésünkre, hogy ki az a szocialista politikus, aki hiteles kormányváltó erőt kovácsolhat az MSZP-ből, a BTT elnöke úgy felelt, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor helyett egy fiatal, a gazdaság folyamataira érzékeny politikust választana. Az sem feltétlenül baj, ha az illető nem az MSZP tagja – tette hozzá.

Szerinte a szocialisták képesek lesznek új erőt kitermelni, ha visszatérnek a baloldaliság tradicionális értékeihez – olyanokhoz, mint a javak igazságos újraelosztása, a sztrájkjog –, miközben megtalálják a hangot a fiatal, változást kívánó szavazókkal is.

Hegyi Gyula úgy látja, hogy

bár a magyarok többsége ellenérzéssel viseltetik a szocialista párttal szemben, a magyarság alapvetően nyitott a baloldali nézetekre.

A kiváló baloldali érzelmű társadalomtudósok, közgazdászok komoly szellemi tőkét képviselnek – mondta a volt európai parlamenti képviselő. Hegyi szerint erre a tudásra mozgalmuknak is támaszkodni kell. Fontos feladatuk továbbá a baloldalon tátongó generációs szakadék átívelése is. Ez a törekvés fejeződik ki abban, hogy az egyesület társelnöke, Galba-Deák Ádám és köztem harminchárom év a korkülönbség – mondta Hegyi, hozzátéve: az egyesület egyik célja azok megszólítása, akiket kerékpáros-laptopos fiatalokként jellemzett.

Egy másik témáról szólva az MSZP volt képviselője arról beszélt, a globalizáció jelen formájában olcsó bérekkel csábítják a szegényebb országokba, így hazánkba is a tőkét, ezáltal az emberek elszegényednek. Ennek következménye, hogy a globalizáció minden előnyét a munkaadó, a tőke használja ki, s a politikus ezt az Európai Unióra is igaznak tartja. „Megalakulásunk alkalmából közzéteszünk egy kiáltványt is, ennek központi gondolata, hogy a nagytőke európai unióját a szociális Európává kell megreformálni” – hangsúlyozta Hegyi. Azt a baloldalon is elterjedt nézetet azonban károsnak tartja, miszerint hazánknak ki kell lépnie az EU-ból.

Az új baloldal akkor lehet sikeres, ha nemcsak visszaszerzi a neoliberális ellenforradalommal elvesztett vívmányokat, de azokat hozzáilleszti a megváltozott viszonyokhoz – fogalmazott a hazai baloldal feladatáról szólva. Azzal kapcsolatosan, hogy a baloldalnak mit kellene a gazdaság középpontjába állítani, Hegyi Gyula a teljesítményt említette, megjegyezve, hogy ebben nagy szerepet kell adni az önfoglalkoztatottaknak, a kisvállalkozóknak és a szövetkezeteknek.

Hegyi Gyulát programja mellett a kormány politikájáról is kérdeztük. Mint mondta, a Fidesz egyetlen rendelkezésével ért egyet, ez pedig a bankadó. Hegyi Gyula szerint

hanem azt kellene megértetnie velük, hogy érdekünk az Oroszországgal való normális viszony.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »