Újabb Zika-vírusfertőzéses eset Romániában

Újabb Zika-vírusfertőzéses eset Romániában

Újabb román állampolgár fertőződött meg Zika-vírussal, a fertőzést – amelynek még nincsen ellenszere és amely a várandós anyáknál vetélést, halvaszülést, a babáknál pedig kóros kisfejűséget okozhat – egy tízéves kisfiún mutatták ki. 

zika-virus-can-cause-data_b

A gyereket, aki már két éve a Dél-Amerika északi részén fekvő Francia Guyanában él és vakációzni érkezett Romániába, magas lázzal és bőrkiütésekkel szállították kórházba. Tünetei 24 óra múltán enyhültek, így július 18-án kiengedték a kórházból, a vizsgálatokból pedig az derült ki, hogy Zika-vírussal fertőződött meg.

Ez a második ilyen eset Romániában, a fertőzést a múlt héten egy 27 éves várandós nőnél diagnosztizálták Bukarestben, aki a Karib-tengerben található Martinique szigetéről érkezett haza. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint minimális az esélye annak, hogy a vírus elterjedjen Romániában. A fertőzés nem terjed levegő útján, sem érintéssel, viszont szexuális úton igen.

A szaktárca felhívta a Rio de Janeiró-i olimpiára készülők figyelmét, fokozottan figyeljenek oda egészségi állapotukra, indulás előtt tájékozódjanak a lehetséges veszélyekről, a szükséges oltásokról, utazásuk után pedig azonnal forduljanak orvoshoz, ha szokatlan tünetetek fedeznek fel magukon. A Zika-vírust, amelyet tigrisszúnyogok terjesztenek, 1947-ben fedezték fel ugandai majmokban a Zika erdőben. Állítólag ázsiai turista hurcolta be Brazíliába a 2014-es futball-világbajnokság idején. Akkor már jelen volt Ázsiában, Thaiföldön, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. 2014-ben indult a járvány, amely gyakorlatilag egész Amerikán végigsöpört, mára elérte az Egyesült Államok déli határát.

Szlávik János, a budapesti Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 csatornán korábban elmondta, a Zika-vírus okozta mikrokefália – kóros kisfejűség – egyébként is előfordul, de Brazíliában két évvel ezelőtt száz eset volt egy évben, tavaly pedig már háromezer. A vírus felnőtteknél olyan tüneteket okoz, mint az influenza: magas láz, izomfájdalom, bevörösödött szem, szemmögötti fájdalom, ízületi fájdalom, néha bőrkiütés jelentkezik, szinte soha nem halálos, és általában egy héten belül magától is elmúlik. A vírus azonban a terhesség bármely szakaszában vetélést, halvaszülést okoz, a csecsemők életkilátásai igen rosszak, soha nem lesznek teljes értékű felnőttek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »