Újabb vita a megalomán katedrális finanszírozásáról

Újabb vita a megalomán katedrális finanszírozásáról

Vita robbant ki Bukarestben a Nemzet Megváltásának Katedrálisa elnevezésű megalomán ortodox székesegyház építésének finanszírozása körül: Clotilde Armand – aki a Mentsétek Meg Bukarestet Szövetség (USB) színeiben szerzett tanácsosi mandátumot a román főváros 1. kerületének helyi közgyűlésében – az RFI rádiónak nyilatkozva közölte, népszavazás kezdeményezését fontolgatják az ügyben.

5-katedralis__b(archív felvétel)

A Bukarestben élő francia politikusnő, aki a júniusi önkormányzati választáson közel állt ahhoz, hogy elnyerje a kerület polgármesteri tisztségét, a kerület irányítását végül elnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik tervezetét bírálta, amely értelmében az önkormányzat tízmillió lejjel támogatná a számos vitát kiváltó megakatedrális építési munkálatait.

A legutóbbi tanácsülésen az USB tagjai hevesen bírálták a tervezetet, mondván, ahhoz előbb ki kell kérni a polgárok véleményét. A tervezetet végül a szavazáson elvetették. Clotilde Armand egy barcelonai példát hozott föl: az önkormányzat sétálóutcává akart alakítani egy forgalmas utcát, ezért olcsón, legtöbb ötezer eurós ráfordítással egy hónapig tartó elektronikus népszavazást írtak ki. Közölte, először egyeztetéseket kezdeményeznek a polgárokat képviselő civil szervezetekkel, és ha ez nem lesz sikeres, akkor olcsó, hosszabb ideig tartó népszavazást kiírását kezdeményezik, még akkor is, ha a kerületi önkormányzat ellenkezni fog.

Mint ismeretes, Romániában régóta vita tárgyát képezi, hogy a gyakorlatilag államegyháznak tekintett ortodox egyház úgy kapott jókora összegű állami támogatásokat templomépítésre és -felújításra, illetve egyéb, természetbeni juttatásokat, hogy közben különféle vállalkozásain keresztül jelentős profitszerző tevékenységet folytat, amelynek jövedelme után adómentességet élvez.

Az egyik legvitatottabb projekt a Bukarestben épülő, a Nemzet Megváltásának Katedrálisa elnevezésű templom: a megalomán beruházás összértéke várhatóan eléri a 200 millió eurót. A kormány eddig jelentős összegekkel támogatta a 120 méteres magasságúra tervezett, 38 ezer négyzetméteres alapterületű székesegyház megépítését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »