Újabb visszaszolgáltatott Bánffy-vagyonokat perelt vissza az állam

Újabb visszaszolgáltatott Bánffy-vagyonokat perelt vissza az állam

Újabb, korábban már visszaszolgáltatott Bánffy-vagyonokat perelt vissza a román állam olyan perekben, amelyeket a kormány Fehér megyei területi képviselője, Dănuţ Emil Hălălai prefektus indított, arra hivatkozva, hogy egykori tulajdonosukat, gróf Bánffy Dániel volt mezőgazdasági minisztert 1952-ben vagyonelkobzásra ítélte egy román népbíróság emberiesség elleni bűncselekményekre való uszítás vádjával.

A perek helyzetéről az Agerpres hírügynökség adott hírt kedden a Fehér megyei prefektusi hivataltól szerzett információkra hivatkozva. Mint közölte: a prefektusi hivatal keresete nyomán négy birtoklevelet jogerősen megsemmisítettek a bíróságok, három esetében első fokon megnyerték a pert, de az örökösöknek még van fellebbezési lehetőségük.

A Bánffy Dániel örökösei – Bethlen Anna, Bethlen Zsuzsánna és Szentkuti Éva – számára Háporton településen 2009-ben visszaszolgáltatott, 45 hektár legelőre, illetve 23,75 hektár erdőre vonatkozó birtokleveleket a Fehér megyei törvényszék egy 2017-es döntése nyomán nyilvánították semmisnek. Az örökösök megfellebbezték a döntést, de a gyulafehérvári ítélőtábla fenntartotta a törvényszék ítéletét, így az örökösök nem juthatnak vissza a legelő és erdő birtokába. Az ítélőtábla ugyanis igazat adott a Fehér megyei prefektusi hivatalnak és a Fehér megyei ingatlanok fölötti magántulajdon jogát meghatározó megyei bizottságnak, amelyek elfogadhatatlansági kifogást nyújtottak be az örökösök fellebbezései ellen.

Hírdetés

A Fehér megyei törvényszék ugyanakkor elutasította a Bánffy-örökösök két további fellebbezését, amelyeket a nagyenyedi bíróság döntései ellen nyújtottak be, amellyel két, 2007-ben és 2010-ben visszaszolgáltatott ingatlanra vonatkozó birtoklevelet semmisítettek meg: egyik 9 hektárnyi, Háporton településen lévő mezőgazdasági területről, a másik 40 hektár, Magyarlapádon lévő mezőgazdasági területről szólt. Mindkét döntés jogerős – közölték a prefektus jogászai.

A Fehér megyei prefektúra ugyanakkor további három polgári pert indított a nagyenyedi bíróságon, kérve, hogy az igazságszolgáltatás nyilvánítsa semmisnek a Bánffy Dániel három örököse nevére kiállított birtokleveleket, amelyek összesen 35 hektár erdőre vonatkoznak Magyarlapád közelében. A bíróság helyt adott a prefektúra mindhárom beadványának. Az örökösök a Fehér megyei törvényszéken nyújthatnak be óvást az ítéletek ellen.

Tavaly júliusban az állam 9300 hektárnyi erdőt vett vissza Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak gróf Bánffy Dániel örököseinek. (mti/Agerpres)

Cikkünket frissítjük!


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »