Újabb uniós vizsgálóbizottság érkezett Budapestre

Kedden egy újabb uniós delegáció érkezett Budapestre, a vizsgálóbizottság látogatásáról azonban semmilyen közleményben nem számolt be a magyar kormány – írja a Zoom.hu.

A portál szerint ezúttal az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának három tagja repült Magyarországra, hogy civil szervezeteket és a kormány tagjait kérdezzék arról, milyen előrehaladást értek el a nők jogainak terén az elmúlt években.

Bár a látogatás nem számít rendkívülinek, a kormánynak feltesznek majd néhány kínos kérdést: a portál úgy tudja, a delegáció kifejezetten rákérdez majd, miért nem ratifikálta az Országgyűlés az Isztambuli Egyezményt, amelyet 2014-ben írtunk alá. A választ magas szintű kormánytagoktól várják, kedd este az EP-képviselők a hivatalos program szerint Novák Katalin család-és ifjúságügyi államtitkárral, a Fidesz alelnökével és Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárával vacsoráznak.

A Zoom.hu azt írja, az Orbán-kormány semmilyen módon nem kívánja kommunikálni a delegáció látogatását, még a heti eseménynaptárba sem került bele. A delegáció háromtagú: vezetője a német Maria Noichl, aki a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) tagjaként ül az Európai Parlamentben. Vele együtt érkezett a szintén német Terry Reintke, a Zöldek képviselőcsoportjától, valamint az osztrák Angelika Mlinar (ALDE frakció), aki nemrég közös sajtótájékoztatót tartott Bécsben Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével. A delegációt a tervek szerint két magyar EP-képviselő, Morvai Krisztina és Járóka Lívia is kíséri majd.

Az alig másfél napos látogatásba rengeteg programot és találkozót sűrítettek be, a portál szerint

sok olyan civil szervezettel is találkoznak, amelyek az utóbbi években a kormány propagandájának célkeresztjébe kerültek,a társadalmi nemek tanulmányának kérdése is téma lesz, ami gender studies-ként régóta szúrja a kormány szemét,megbeszéléseket folytatnak Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkárral, a parlament kulturális bizottságának jelenlegi alelnökével, Honecz Ágnessel, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökével, valamint Székely Lászlóval, az alapvető jogok biztosával is.

A delegáció szerda este repül haza, de előtte még találkoznak az Európai Roma Jogok központjának budapesti képviselőivel, utána pedig ellátogatnak Monorra, a Biztos Kezdet Gyerekházba – teszi hozzá a Zoom.hu.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »