Újabb több száz menekült érkezett Pireuszba

Újabb több száz menekült érkezett Pireuszba

Több mint 580 menekült érkezett csütörtök reggel a pireuszi kikötőbe a görög szigetekről, délutánra 515 társukat várják – jelentette a görög állami rádióadó.

A görög–macedón határon fekvő Idomeninél eközben továbbra is nagy a feszültség. Görög médiaértesülések szerint jelenleg több mint tizenegyezer migráns várja, hogy Macedónia megnyissa a határt. A görög hatóságok előző nap megkezdték egy kisebb méretű fogadótábor felállítását a helyszínen.

Humanitárius szervezetek arra figyelmeztettek, hogy a szabad ég alatt táborozó menekültek, különösen a gyerekek egészsége foroghat kockán, és ellátásuk is egyre nehézkesebbé válik.

A bevándorlók vonakodnak beköltözni a határtól több kilométerre délre található táborokba, mivel abban reménykednek, hogy Macedónia mégis továbbengedi őket az áhított célország felé.

Nemzetközi nyomásra Macedónia rövid időszakokra többször megnyitotta a határátkelőt szerdán, de összesen csak néhány száz embert engedett át.

Görögország felkészül 150 ezer migráns ellátására

„Számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy Macedónia teljesen lezárja a határt. Amíg ez így lesz, és amíg nem áll fel az európai migránsáthelyezési és -letelepítési program, addig ezek az emberek nálunk lesznek” – mondta Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter, miután találkozott és több órán át tárgyalt polgármesterekkel szerte az országból. Arról tanácskoztak, hogy miként tudnák növelni a migránsok szálláshelyeinek számát.

A görög egészségügyi és oktatásügyi miniszter is tartott rendkívüli tanácskozást arról, hogy hogyan tudnák ellátni a hirtelen feltorlódó migránstömeget, és oktatást nyújtani a gyerekeknek, akik a menekültek egyharmadát teszik ki. Nikosz Kociasz külügyminiszter szerint az ország el tud látni ideiglenesen 150 ezer menekültet. „Senki Európában nem számított arra, hogy ez a probléma ilyen méreteket fog ölteni, de nincs ok a pánikra, higgadtan meg kell oldani a helyzetet” – jelentette ki Kociasz a Skai tévének nyilatkozva.

Muzalasz szerdán úgy nyilatkozott, hogy már 30 ezernél is több migráns torlódott fel Görögország teljes területén, és ha továbbra is ennyire akadozik a haladásuk a Balkánon, a számuk márciusban akár a 70 ezret is elérheti.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje és február 29. között több mint 130 ezer menekült érkezett Európába főként Törökországból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »