Újabb támadás a székely zászló ellen

Újabb támadás a székely zászló ellen

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke, a szolgálatos feljelentőként ismert, jelenleg Spanyolországban élő blogger, Dan Tanasă a múlt héten magánindítványt intézett Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalához, illetve helyi tanácsához, amelyben a 2004/554-es törvény 7. cikkelyére hivatkozva arra szólította fel a község vezetőit, hogy maradéktalanul távolítsák el a Szent István-szobor két oldalán található székely zászlókat.

A felszólítás azután született meg, hogy a kormányhivatal munkatársai a községben jártak. Véletlen egybeesés lenne, vagy ők hívták fel a blogger figyelmét a székely zászlókra, nem tudhatjuk. Dan Tanasă beadványában többek között arra hivatkozik, hogy Románia példaértékűen oldotta meg a kisebbségi kérdést, de az érvényben lévő jogszabályok szerint közterületen csak az ország és az Európai Unió hivatalos zászlóját lehet kitűzni, a székely zászlót semmiképpen.

Balogh Tibor polgármester tegnap érdeklődésükre elmondta: egyelőre nem tesznek eleget Tanasă felszólításának, és nem veszik le a székely zászlókat, de ha végleges bírósági ítélet születik, alá kell majd vetniük magukat a döntésnek. Annak nem lesz semmi akadálya, hogy magán- vagy egyházi területre ismét felvonják a zászlókat – mondotta a polgármester, de álláspontja szerint a székely község közösségét megilletné az az alapvető jog, hogy jelképe továbbra is a helyén, a főtéren maradjon, és ne egy félreeső falurészen kelljen elhelyezni.

A magát a székelyföldi románok megmentőjének kikiáltó Tanasă Hargita megyében sorra nyeri meg a pereket, s végleges bírósági ítéletek nyomán távolítják el a Községháza feliratokat, illetve a közterületekről és -intézményekről a székely zászlókat.

Iochom István
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »