Újabb szúnyogirtási hullám jön

Újabb szúnyogirtási hullám jön

A főváros kilenc kerületében és hat megyében irtják a szúnyogokat a héten – tájékoztatott az országos gyérítési programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Mukics Dániel közölte: a tervek szerint ezen a héten 241 településen, közöttük Budapest III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., XXIII. kerületében, továbbá Baranya, Tolna, Zala, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében, összesen 56 ezer hektáron permetezik a vérszívókat.

Arra is emlékeztetett: a múlt héten a Duna felső szakaszán több területen biológiai lárvagyérítés volt, amely az esőzések miatt kialakult tenyészőhelyeket érintette.

Hírdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szúnyoggyérítés során kis dózisú deltametrin hatóanyagú irtószert használnak, így az sem az emberekre, sem a melegvérű állatokra, sem pedig a növényekre nem jelent veszélyt. A hatóanyag a kijuttatás után néhány óra alatt lebomlik, tehát hosszan tartó környezeti hatásokkal sem kell számolni.

Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést –közölte Mukics Dániel.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »