Újabb szocialista coming out

Újabb szocialista coming out

A „Hazaváró” programot meghirdető Ujhelyi István közleményével Bajnai útjára lépve nyitott ajtókat dönget, és súlyosan téved, amikor azt gondolja, azért mert ő eddig nem foglalkozott a volt pártelnöke, Gyurcsány Ferenc „el lehet innen menni” politikájának áldozataival, ezt senki más ne is tette volna meg előtte. 

 

A negatív példák között ott van Bajnai Gordon, aki kampánytémájává emelte a külföldön dolgozó magyar fiatalok ügyét, hogy végül semmit se tegyen értük. A probléma gyökere pontosan az ilyesfajta szocialista-liberális politikában keresendő, amelyik eltaszította a határon túli magyarokat, és olyan gazdasági helyzetet teremtett, aminek helyrehozatala a mai napig zajlik, elég csak a devizahitelesek ügyére gondolni. Nem véletlen, hogy a választók másodszorra mondtak súlyos ítéletet erről a felelőtlen politikáról.

 

És akkor nézzük a pozitív példákat. Ujhelyi István, ha egy kicsit is tájékozódott volna, akkor bizonyára találkozik a második Orbán-kormány ideje alatt elindított és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott Gyere Haza programmal, melynek eredménye, hogy minden olyan külföldön dolgozó fiatal, aki tanácsot, segítséget kér, ezt a 2012-ben már alapítványként működő szervezettől megkaphatja. Ujhelyi tehát most úgy tesz, mintha feltalálta volna a spanyolviaszt, de egy megkésett közleménnyel még nem válik senki az ügyért elkötelezett, felelős politikussá. Üzenjük: „Minden terv annyit ér, amennyi megvalósul belőle.” 

 

Mindenesetre annak azért örülünk, hogy a probléma megjelenésétől számított egy évtizednyi károkozás vagy jobb esetben csak passzív közreműködés után a szocialisták is reagálnak, de kicsit gyanakodva tekintünk a hirtelen jött és eléggé megkésett tenni akarásra. Ujhelyi István ugyanis végigasszisztálta korábbi vezetőinek ámokfutását, ezért mindazok, akik sokat tettek az ügy érdekében nehezen hihetik el, hogy az MSZP-ben hirtelen megvilágosodás történt. Inkább tűnik ez a „coming out” egy újabb olcsó szocialista kampányfogásnak, mint őszinte felelősségvállalásnak a külföldön dolgozó fiatalok érdekében. 

Hírdetés

 

A probléma pedig súlyosabb annál, mintsem hogy egy EP képviselő éppen aktuális érdekének megfelelően kampányeszközként használja azt. Emlékezhetünk rá, Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott „el lehet innen menni”, Bajnai Gordon pedig hangzatos, de üres programot hirdetett, konkrétan lemásolta a Gyere Haza Alapítvány üzenetét, többre nem futotta neki, majd mint egy előkelő idegen eltűnt. Úgy látszik, Ujhelyi István is beállhat ebbe a sorba, mert állításával, miszerint senki nem foglalkozik a témával, sokak munkáját hagyja figyelmen kívül. Olyanokat sért ezzel, akik szabad idejükben a nemzetért és kortársaikért érzett felelősségtől vezérelve önkéntes munkával már évek óta eredményesen segítik a hazatérni vágyó fiataljainkat és ebben a magyar kormányra is számíthatnak.

 

Megértjük Ujhelyi Istvánt, hogyha párttársai körében úgy látja, senki nem tett és nem is tesz semmit a külföldön dolgozó magyar fiatalok érdekében, de azt várnánk el a hazánkat az Európai Parlamentben képviselő politikustól, hogy ennél szélesebb látókörben tekint a világra, s így talán észreveszi végre, bizony vannak sokan olyanok, akik régóta és sokat tettek és tesznek az ügy érdekében. Soha nem késő valóban rátérni a helyes útra, ezért érdeklődve várjuk, hogy az MSZP-s képviselők mikor követik az önkéntesek önzetlen példáját a politikai haszonlesés és a „mindenről a kormány tehet” című lejárt lemez erőltetése helyett.

 

A cikk szerzője: Pálfalvi Milán


Forrás:kerdem.blog.hu
Tovább a cikkre »