Újabb Szehmet-szobrokat találtak III. Amenhotep templomában

Újabb Szehmet-szobrokat találtak III. Amenhotep templomában

Újabb Szehmet-szobrokra és egy III. Amenhotep-szobor töredékére bukkant egy európai régészcsoport a fáraó halotti templomának romjai között az egykori Thébában. Az ötből három szobor trónon ülve, jobb kezében a véges földi életet és a halál utáni halhatatlanságot jelképező füles keresztet tartva ábrázolja az oroszlánfejű istennőt

Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter az al-Ahram egyiptomi napilap internetes kiadásának elmondta, hogy az újonnan felfedezett leleteket két hónapon belül eredeti helyükön vehetik szemügyre az érdeklődők, amint befejeződnek a halotti templom szomszédságában álló egyik fal helyreállítási munkálatai.

Az ötből három szobor trónon ülve, jobb kezében a véges földi életet és a halál utáni halhatatlanságot jelképező füles keresztet tartva ábrázolja az oroszlánfejű istennőt. Egy másik alkotás állva, bal kezében papirusztekercseket tartva ábrázolja Szehmetet, míg egy ötödik szobor az ünnepi díszben álló III. Amenhotepet örökíti meg.

A régészek korábban már több különböző méretű és formájú Szehmet-szoborra bukkantak a templom romjai között. Szehmet ókori egyiptomi istennő, Ré napisten lánya, neve azt jelenti, hatalmas. Az oroszlánfejű istennőt tartották az anyák oltalmazójának, az orvosok védelmezőjének, de a háború, a járvány, a gyűlölet és a halál úrnőjének is. Oroszlánfejű nőként ábrázolták feje körül napkoronggal, amelyet egy ureuszkígyó vesz körül.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »