Újabb SIS-es beszélt Kováč elrablásáról

Újabb SIS-es beszélt Kováč elrablásáról

Újabb volt SIS-tag ismerte el, hogy részt vett ifjabb Michal Kováč 1995-ös elrablásában.

Ľuboš Kosík gyakorlatilag megerősítette Fegyveres Oszkár korábbi vallomását. Ugyan jelenleg szökésben van, de állítása szerint hajlandó tanúskodni a bíróságon is. 

Ľuboš Kosík a Sme napilapnak adott interjújában részletesen leírja ifjabb Michal Kováč elrablását, beszél a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) működéséről, és beszámol arról is, hogy az SIS igazgatóhelyettese adott parancsot Fegyveres Oszkár és Robert Remiáš meggyilkolására. „Ahogyan Hrbáček Svěchotával készült Fegyveres meggyilkolására, ugyanúgy készítette elő Remiáš meggyilkolását is” – mondta Kosík a Smenek. 

Parancsot teljesített 

Kosík az interjúban megerősíti Fegyveres vallomását. Beszámolója szerint az államfő fiának elrablását az SIS fedett ügynökeinek egyik csoportja végezte, amelynek ő is tagja volt. A csoport közvetlenül Jaroslav Svěchotától, az SIS igazgatóhelyettesétől, Ivan Lexa jobbkezétől kapta az utasításokat. Azt ugyan visszautasítja, hogy ő rabolta volna el Michal Kováčot, azt mondja, hogy az akció vezetője Michal Hrbáček volt, akit ő vitt az autójában. Feladata Kováč autójának a megállítása volt. 

„Elismerem, hogy az SIS parancsait teljesítettem, az akció mögött az SIS állt, Hrbáček irányította és én is részt vettem benne. A feladatom az volt, hogy elfogjak egy embert, ami gyakori feladat. Azt nem tudtam, hogy utána mi lesz vele” – állítja Kosík. 

Hrbáček, az ártatlan 

Michal Hrbáček idén nyáron, a Nový čas bulvárlapnak azt állította, hogy semmi köze nem volt Kováč elrablásához. „A televízióból tudtam meg. Aznap vagy egy nappal később. Mint a többiek” – válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor hallott először az államfő fiának elrablásáról. Kosík szerint Hrbáček mindenkit megfenyegetett, aki részt vett az akcióban, hogy hallgasson, mert különben elteszik láb alól. „Hrbáček később felhívott bennünket, és azt mondta, hogy titkos akció volt, ha valaki elárulja, likvidálni fogják” – mondta Kosík. 
A volt ügynök emellett beszél több emberrablásról, amelyeket véletlenszerűen kiválasztott, egyszerű emberek ellen követtek el, vállalkozók befolyásolásáról, politikusok ellen készített lejárató akciókról. 

Kosík szökésben 

Kosík jelenleg szökésben van, mivel váltóhamisítás és a kiszabott büntetés elkerülése miatt összesen 18 évre ítélték jogerősen. A hivatalos információk szerint Maliban bujkált, ahol nemzetközi letartóztatási parancs alapján a helyi rendőrség már 2016-ban elfogta, és most állítólag a kiadatásra vár. A szlovák igazságügyi szervek kérésére azonban a mali hatóságok nem válaszolnak. Lapunk információi szerint az interjút Matúš Burčík közvetítő segítségével készítette Kosíkkal. 

A Remiáš-ügy 

Kosík Ivan Gašpar rendőrfőkapitányt azzal vádolta meg, hogy nem lépett Robert Remiáš gyilkossága ügyében, pedig tőle már korábban több információt is kapott. „Még a Remiáš-gyilkosság elévülése előtt egyik rendőr barátomnak elmondtam, hogy vannak információim erről a büntetőügyről. Ő Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány barátja, így megkértem, hogy mondja el neki. Tájékoztatta is róla, de Gašpar nem szólt hozzá, és nem is lépett az ügyben” – mondta Kosík az interjúban. A rendőrség tegnap nyilatkozatban cáfolta Kosík szavait. „Kosík úr a szökése előtt többször volt a rendőrségen, az országos rendőrfőkapitány kezdeményezésére is, amikor elmondhatta volna az információit azokról a bűncselekményekről, amelyekben részt vett vagy tudott róluk – áll a nyilatkozatban. – Nem igaz tehát Kosík állítása, amely szerint az országos rendőrfőkapitány nem lépett volna, nem biztosította volna a kihallgatását.” 

Az SaS azt követeli, hogy a rendőrség belső ellenőrzése vizsgálja meg, hogy Ľuboš Kosík igazat mondott-e, a rendőrfőkapitány tudhatott-e valamit a Remiáš-gyilkosságról, ám ennek ellenére nem tett semmit. 

Fegyveres veszélyben? 

Kosík saját állítása szerint az ügyészségen is beszélt a Fegyveres ellen tervezett merényletről is. „Fegyveres likvidálásának előkészítéséről vallottam Bazinban, amit a vizsgálótiszt továbbított a NAKA-nak. Ezt a vallomást lefényképeztem, és elrejtettem. Nem tudok róla, hogy a rendőrség vizsgálta volna” – jelentette ki Kosík. 

Az ügyészség állítása szerint nincs birtokukban olyan vallomás, amiről Kosík beszélt. „A Főügyészség nem rendelkezett és nem is rendelkezik információkkal Fegyveres Oszkár meggyilkolásának előkészítéséről” – jelentette ki tegnap Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője. Fegyveres a Denník N-nek tegnap azt mondta, a rendőrség nem értesítette arról, hogy most valaki merényletet készít ellene. 
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »