Újabb román „meldoniumbukta” a riói olimpia előtt

Újabb román „meldoniumbukta” a riói olimpia előtt

Hatvannyolcra csökkent az augusztusi riói olimpián résztvevő romániai sportolók száma, miután a seregszemlére korábban kvalifikált két atléta, a 27 éves Mihai Donisan és a 38 éves Claudia Ștef megbukott a doppingteszten a hírhedtté vált meldonium használata miatt. 

1mihai-donisan_bMihai Donisan

Előbbi magasugrásban, utóbbi gyaloglásban képviselte volna az országot, de pozitív mintájuk miatt lemaradhatnak a dél-amerikai ötkarikás játékokról. Előttük, mint ismeretes, világszerte már több mint 150 versenyzőt függesztettek fel a január elsején tiltólistára került szer használata miatt, köztük két romániai élsportolót: Mirela Lavric atlétát és Tófalvi Éva sílövőt.

1clstef5Claudia Ștef

Mindketten állítják, hogy a tiltott hatóanyagot tartalmazó, vény nélkül kapható Mildronat tablettákat orvosi javallatra szedték – annak betiltása előtt. Ștef – aki a 2000-es olimpiáról is doppingolás miatt maradt le – Facebook-oldalán szintén hangsúlyozta, hogy a szert csak addig használta, amíg az legális volt. Azért választotta, mert a prospektus kifejezetten javasolta azt a versenysportolóknak.

„Ha azt hiszitek, hogy egy sportoló pusztán vízzel működik, akkor tévedtek. Elnézést kérek azoktól, akik hittek bennem, de biztosíthatom őket, hogy nem állt szándékomban csalni” – fogalmazott. A meldonium javítja a vérkeringést és egyes tudósok szerint növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szaktanulmányt rendelt annak érdekében, hogy kiderüljön, a szer mennyi ideig mutatható ki a szervezetben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »