Újabb részletek derültek ki a családok szja-visszatérítéséről

Újabb részletek derültek ki a családok szja-visszatérítéséről

Orbán Viktor miniszterelnök jelen volt a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és számos további intézkedésről beszámolt, valamint válaszolt az újságírói kérdésekre.

Az alaphírt, mely szerint ha a GDP-növekedés eléri vagy meghaladja az 5,5 százalékot, jövő tavasszal a gyermeket nevelő családok visszakapják az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadó egy meghatározott összegét, szerdán jelentette be a kormányfő. Ahogy az lenni szokott, a részletek ismertetésére később volt mód, ezt Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója tette meg szerda este.

Ekkor kiderült, hogy nem függ a visszatérítés a családok keresőinek fizetésétől, minden érintett visszakaphat pénzt, annak felső határa pedig egy keresőnél 800 ezer forint, és ha két kereső van a családban, a maximális összeg 1,6 millió forint lehet.

Akkor úgy tűnt, az is tisztázódott, hogy a kedvezményekkel csökkentett szja-t veszik-e alapul a számításnál, vagy az eredetileg kiszámított, nem csökkentett “elméleti” szja-t.

Orbán Viktor viszont a Kormányinfón tisztázta:

Hírdetés

ez visszatérítés és nem plusz pénz,

mindenki abból kap vissza, amit befizetett.

Beszélt arról is, hogy nagy munka lesz 5,5 százalék fölé vinni a gazdasági növekedést, de ha sikerül, a most elfogadott költségvetésen túli összegek keletkeznek, amelyek felhasználásáról pluszban lehet dönteni. Szerintük a családoknak való visszatérítés jó megoldás lehet, és a járványban leginkább “megtépázott” emberekhez jutna így pénz.

A téma Orbán Viktor elmondása szerint minazonáltal szerepelni fog a következő nemzeti konzultáción, mert kíváncsiak arra, mit gondolnak erről az emberek.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »