Újabb rekordra tör a ma kezdődő Sziget

Újabb rekordra tör a ma kezdődő Sziget

Nem jönnek jó napok a tömegiszonyban szenvedők, a zajérzékenyek és a hivatásos zsörtölődők számára. Ma kezdődik a Sziget Fesztivál a Hajógyári-szigeten, és hacsak valami csoda nem történik, a hétnapos összművészeti kavalkád ismét látogatottsági rekordot dönt majd – a tavalyi 441 ezer után idén akár 460 ezren is lehetnek egy hét alatt.

Mi lenne jobb országimázs?

Vagyis a főváros újra megtelik majd fesztiválozókkal, ami, már ha sikerül végre elfeledkezni a zaj-por-drog demagóg szenthármasságáról, mindannyiunknak nagy siker. A külföldi vendégek aránya a Szigeten 85 százalék (lásd grafikánkat – a szerk.), nekik tavaly csaknem 300 ezer vendégéjszakát köszönhettünk, és a naponta elköltött 40-100 ezer forintjuk sem mellékes. És mi lenne jobb országimázs, mint egy fesztivál, ahová már jóval a kezdés előtt elfogynak a bérletek? A lényeg persze mégsem a turisztikai mutató, hanem a zene, amiből idén sem lesz hiány.

A tavalyi programmal magasra tették a lécet a szervezők, nem véletlenül nyerte el a Sziget a European Festival Awards 2016-os díjátadóján a legjobb zenei felhozatalnak járó elismerést. Idén azonban vélhetően túlugorják még ezt a szintet is. Már a szerdai mínusz első nap is sztárok sorát vonultatja fel. A nagyszínpadon – amelyet a fesztivál tragikus hirtelenséggel elhunyt nemzetközi programszervezője után Dan Panaitescu Nagyszínpadnak neveztek el – a legendás Ramones második korszakának dobosa, Marky Ramone és zenekara nyitja a fesztivált. Utánuk a Skunk Anansie, a Die Antwoord és a The Chemichal Brothers lép színpadra. Korábban volt olyan Sziget, ahol egy hét alatt lépett fel ennyi sztár.

Rihanna csak nem lesz már csalódás

A már biztosan telt házas csütörtökön napjaink egyik legsikeresebb énekesnője, az amerikai Rihanna ad koncertet. Nagylemezeiből eddig több mint 54 millió fogyott el, legújabb klipjét pedig csaknem 100 millióan nézték meg két hét alatt a Youtube-on. Remélhetőleg élő teljesítménye sem lesz csalódás.

Másnap a leghíresebb világcsavargó, Manu Chao érkezik a Szigetre. Előtte színpadra lép a Bastille, illetve John Newman, akiről a múlt héten derült ki, hogy 2012 után ismét agydaganattal küzd.

Fotó: MNO grafika

Szombaton az izlandi elszállós rockzene sztárjai, a Sigur Rós, utánuk a brit Muse muzsikál majd a nagyszínpadon. A hét utolsó napján egy kicsit megpihenhetnek a fesztiválozók, bár a londoni rapper, Tinie Tempah biztosan nagy show-t csinál majd. A pihenésre azonban így is szükség van, hiszen a hétfő ígérkezik az egyik legerősebb napnak.

Több vizesblokk, több WC, több biztonság

Este először az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb dalszerzője és előadója, az Oasis alapító tagja, Noel Gallagher és (új) zenekara, a High Flying Birds lép színpadra. Ugyan az Oasis 2000-ben már járt Magyarországon, ám akkor Noel Gallagher nem tartott velük, most azonban mindent bepótolhat. Fél tíztől pedig jön az ausztrál énekesnő, Sia, akinél – sokak véleménye szerint a popszakmában – jelenleg senki nem tud jobb élő műsort csinálni.

És persze a kisebb színpadoknál sem unatkozik majd senki. Az OTP Bank–A38 Színpadon (vagyis a nagyszínpad háta mögötti sátorban) mások mellett az Editors, Róisín Murphy, a Bloc Party és az M83 zenél a hét során. A Világzenei Színpad fellépői között találjuk a balkáni folk-rock atyját, Goran Bregovicot, a Leningradot, Rachid Tahát, Lajkó Félixet és a Fanfara Ciocarliát.

Ahogy az elmúlt években mindig, a fesztiválon idén is nagy súlyt fektetnek a környezetvédelemre, és az eddigieknél még nagyobbat a higiéniára. Több vizesblokk, több WC, és még több takarító növelheti a komfortérzetet. A szigorodó beléptetési rendszer pedig a biztonságérzetre lehet jó hatással. Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, a Szigetre immár a reptéri beléptetéskor megszokott intézkedésekre számíthat minden fesztiválozó. És amiről egy zenei rendezvény esetében sosem feledkezhetünk meg, idén is hatósági árasak lesznek az italok, a legkevesebbet a sörért kell fizetni, egy korsó 650 forintba kerül.

Jules Verne is ott lesz a Hajógyárin

A Szigeten nagy hagyománya van az utcaszínházi performanszoknak. Maradandó élmény volt a francia Transe Express társulat 2007-es szereplése, és ők most visszatérnek: augusztus 11. és 15. között minden este a Nagyszínpad záró programja után a Mu című produkciójukkal járják körbe a Hajógyári-szigetet. Jules Verne világa elevenedik meg játékukban, a víz alatti mélység legmélyebb bugyrain, tűzön és levegőn át egészen a Holdig kalauzolnak minket.

Általában szivárványos jókedv uralkodik a Sziget Fesztiválon Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A Cirque du Sziget porondján kápráztatja el az újcirkuszi műfajra nyitott közönséget a német Soap, az ausztrál Circa vagy a francia Marcel et ses droles de femmes és a híres hazai cirkusztársulat, a Recirquel. A kanadai Les Dudes, a Quebeci Cirkusziskola pedig közös estet ad a Baross Imre Artistaképző növendékeivel.

A Színház- és Táncsátorban naponta két-két előadást tartanak. Délután a kortárstánc fiatalabb generációjáé a terep: ott lesz szóló előadásával Újvári Milán, Juhász Adél és Porteleki Áron duója, valamint a Svájcban élő és alkotó magyar művészek, Trefeli József és Varga Gábor. Ők a Jinx 103 című, a magyar néptánc elemeiből építkező produkciójukkal lépnek fel.

A szigetlakók beszállhatnak az előadásokba

Esténként a legizgalmasabb nemzetközi és hazai táncosok állnak színpadra. A japán koreográfus, Hiroaki Umeda csütörtökön tartja legújabb, Fluid Intelligence című előadásának premierjét, amelyben öt magyar táncos is szerepel. Az előadás szeptemberben a Trafóban kerül műsorra.

Az egy hét során fellép a National Dance Company of Wales, valamint a Kibbutz Contemporary Dance Company, a spanyol Dani Pannullo Dancetheatre Company és az argentin Cortez-Fontán társulat is.

A szigetlakókkal közösen hoz létre előadást a berlini Maxim Gorki Theater és a Talking Straight formáció, akik darabjaikkal frissen, ironikusan reagálnak a szűkebb környezetükben zajló történésekre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »