Újabb rakétát bocsátott az űrbe a SpaceX

Újabb rakétát bocsátott az űrbe a SpaceX

Tovább folytatta a vállalat a rakétaindításokat és kilőtte idei harmadik, Falcon-9 hordozórakétáját. A rakéta hasznos teherként szállított 49 új internetszolgáltató távközlési műholdat – közölte a CBS News-ra hivatkozva a Hirado.

Az indításra magyar idő szerint szerda kora hajnalban, 3:02-kor került sor.

Miután a rakéta elhagyta az alsó légkört, az első fokozat levált és egy, a parttól távol eső tengeri platformon sikeresen landolt, így újra felhasználható, mellyel jelentősen csökkenthetik a startok költségeit. Ez volt a SpaceX 103. sikeres visszatérése, melyekből 79 a tengeren zajlott.

Hírdetés

A második fokozat az első leválása után néhány másodperccel elérte a tervezett pályát, ezután pedig mind a 49 Starlink műholdat elengedték, hogy maguktól repüljenek.

Ezzel a kilövéssel a SpaceX eddig 1993 Starlink műholdat indított, amelyek közül 1741-ről úgy gondolják, hogy működőképes. A vállalatnak több, mint 12 ezer Starlink felbocsátására van engedélye, hogy az űrbe telepített kereskedelmi internet-hozzáférést biztosítson az ügyfelek számára.

Idén ez már a harmadik alkalom, hogy a vállalat rakétát indított az űrbe.

A floridai Kennedy Űrközpontból induló Falcon-9 hordozórakéta 49 Starlink műholdat szállított, ezzel folytatva az internetszolgáltató műholdrendszer bővítését.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »