Újabb rajzfilm a Székelyföldi Legendárium csapatától

Legújabb alkotásában a gyergyói táltos asszony mondáját meséli el a Székelyföldi Legendárium csapata – számol be Gyergyai Csaba a kronika.ro-n. A rajzfilmet szeptemberben láthatja a nagyközönség. Az előző animációkhoz képest az alkotók igyekeztek nagyobb szerepet adni az egyes jellegzetes tárgyaknak, ezáltal érdekesebbé, „székelyesebbé” téve a történetet.

„A legenda szerint egy javasasszony megjósolja a gyergyóiaknak a közelgő tatárjárást, sőt azt is elmondja, miként győzhetik le a támadókat. A székelyek hallgatnak a nőre: harcosoknak öltöztetik be az összekötött kévéket, így elijesztik az ellenséget” – vázolta röviden a feldolgozott mondát Fazakas Szabolcs, a legendárium ötletgazdája. „Hasonló történetekkel találkozunk más népek folklórjában is, ez a gyergyói változat” – tette hozzá.

A rajzfilmben egy öreg székely bácsi meséli el a mondát a kis Zetének, miközben a malomban őrlik a gabonát. „A vízimalom nyilván nem része a mondának. Azért került bele a rajzfilmbe, mert egy igazi gyergyói életképet szerettünk volna megjeleníteni, emléket állítva a Békény pataka mentén gyakorolt mesterségnek” – magyarázta Fazakas. Ma már csupán egy malom működik a környéken, amelyet múzeumnak rendeztek be. A legendárium csapata a helyszínen fényképeket készített, ezeket pedig felhasználták az animáció elkészítése során. A képkockákon valós helyszínként megjelenik a Tatárhalom, állítólag oda temették a csatában elhunyt tatárokat. A rajzfilmben három- és kétdimenziós animációt is használtak, utóbbi a szereplők visszaemlékezéseit jeleníti meg.

Novemberig a tanulás lesz a tizennégy tagú csapat fő tevékenysége, többek között Toró Annamária világhírű animátor, Ken Fountain, a DreamWorks Animation egyik munkatársa és Rofusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező is képzéseket tart nekik. „Ezután nekifogunk a nagy sorozat legyártásának, amelyben tízpercesek lesznek az epizódok” – mondta Fazakas Szabolcs. Az eddig elkészült rajzfilmeket – melyeknek már angol szinkronos változatuk is van – feljavítják, illetve bővíteni fogják, de új mondákat, legendákat is vászonra visznek.

A projekt lényege, hogy az új sorozatot külföldi tévécsatornák is levetíthetik, ezáltal öregbítve a székelyföldi régió és Udvarhely hírnevét. „Nem akarunk Hollywooddal versenyezni, de biztos vagyok benne, hogy csak jót tesz a régiónak, ha itt is lesz egy rajzfilmstúdió. A külföldi nézők majd meg akarják tekinteni a legendák helyszíneit, ez pedig fellendítheti a turizmust”, magyarázta Fazakas – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »