Újabb pozsonyi mesekönyv

Újabb pozsonyi mesekönyv

Újabb kötet jelent meg a Pozsonyi Mesék sorozatban, amely a városban született, diákoskodó, hosszabb-rövidebb ideig dolgozó művészeket igyekszik bemutatni a gyerekeknek.

A pozsonyi születésű Rómer Flóris (1815–1889) bencés szerzetesről és polihisztorról Szalay Zoltán írt könyvet, melynek bemutatója szeptember 12-én 18 órakor lesz, stílszerűen a Rómer-házban (Zámočnícka 10.), ahol a könyvbemutató után végig is vezetik az érdeklődőket. 

Hírdetés

A szerző egyenesen a mesék megmentőjeként prezentálja főhősét: „Tudjátok, ki mentette meg a meséket a feledéstől? Ki volt az a réges-régen élt tudós pap, aki felidézte a sárkánygyíkok ősi történeteit? Ki volt az a híres régész, aki beszélt a fák és a kövek nyelvén, és szenvedélyesen üldözte a hazugságot? Rómer Flórisnak hívták őt, a szabadságharcost, a fegyencet, az írót, akinek nem más, mint Marcus Aurelius római császár adott tanácsokat. Hihetetlen történeteket mesélt, és közben vele is megesett néhány. Most rajtunk a sor, hogy megmentsük őt: tovább kell adnunk a történetét, hiszen a meséket az kelti életre, ha mesélik őket” – olvashatjuk a kötet hátoldalán. 

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás által kiadott, Lukács Zsolt által illusztrált könyvet Csécs Terézia, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum munkatársa méltatja. A sorozatban korábban Kempelen Farkasról, Bartók Béláról, Lechner Ödönről, Batka Jánosról és Széchenyi Istvánról jelent meg mesekönyv.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »