Újabb „poloskaügy” az MTVA-nál

Újabb „poloskaügy” az MTVA-nál

Három vezetőt is lehallgattak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában, írta meg a 444.hu. Mindhárom vezető köthető Várhegyi Attilához, akinek 2014 óta meghatározó szerepe van az állami médiában. A hatóságok csütörtökön a nyomozás érdekeire hivatkozva lapunkkal csak annyit közöltek, a rendőrség tiltott adatszerzés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ebből következik, hogy nem bírói engedéllyel hallgatták le Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató és operatív vezérigazgató-helyettes tárgyalóját, ahol az első lehallgatóberendezést találták még március végén. A híroldal cikke szerint Vaszily Miklós tárgyalója után a szomszédos helyiségben, Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodájában megtalálták a poloska rögzítőberendezését, valamint egy másik poloskát, amivel Enyedit hallgatták le. Ezenkívül az épület negyedik szintjén, Vas Imre üzemeltetési igazgató irodájának egyik zárt szekrényében egy harmadik, hang- és képfelvétel készítésére alkalmas készülék is előkerült.

A hírportál szerint mindhárom vezető köthető Várhegyi Attilához, Szolnok egykori polgármesteréhez, a Fidesz volt választmányi elnökéhez, akit 2002-ben elítéltek hűtlen kezelésért, ezért visszavonult a politika élvonalából. Az MTVA-nál 2014-ben tűnt fel, és ma az állami média legbefolyásosabb irányítójának tartják. Nem hivatalos információk szerint ő hívta Enyedi Csabát és Vas Imrét az MTVA-hoz. A Kunigunda utcában Vaszily Miklóst is Várhegyi Attila emberének tartják.

Orosz Ferenc adatvédelmi és biztonságtechnikai szaktanácsadó már a Vaszily Miklós lehallgatásáról szóló hír után azt mondta lapunknak, politikai haszonszerzés motiválhatta azokat, akik a poloskát elhelyezték a tárgyalóban. – A közszolgálati média még a rossz nézettségi adatokkal együtt is hatalom, méghozzá a ráfordított óriási állami támogatás miatt. Egyáltalán nem mindegy, ki vezeti az évi 80 milliárd forint felett rendelkező szervezetet. A politikai haszonszerzőket pedig szerintem nem az ellenzékiek között kell keresni, hanem éppen a kormányoldalon – fejtette ki Orosz Ferenc, aki az újabb információk birtokában már biztos abban, hogy politikai érdekek mentén hallgattatta le valaki Várhegyi Attila embereit. A szakember szerint a történtek után egyébként érdemes volna „poloskairtókkal” átnézetni a nagyobb, közpénzből gazdálkodó intézményeket, állami cégeket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »