Újabb pályázati kategóriában hozott döntést a Prosperitati

Újabb pályázati kategóriában hozott döntést a Prosperitati

Ünnepélyesen aláírták a Prosperitati Alapítvány által meghirdetett első pályázati körben a fóliasátras növénytermesztéshez szükséges eszközök beszerzésére vonatkozó szerződéseket a nyertes mezőgazdasági termelők és az alapítvány illetékesei.

Az első pályázati körben öt területen hirdetett eredményt a Prosperitati Alapítvány, hamarosan döntés születik majd a tenyészállatok és méhek vásárlására, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök vásárlására, különféle mezőgazdasági kultúrák öntözéséhez és az öntözőberendezésekbe történő beruházások támogatására, falusi házak vásárlására, mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére beérkezett pályázatokról is.

Mint ismeretes, vissza nem térítendő támogatásokra pályázhattak a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők és vállalkozók a Prosperitati Alapítványnál. A gazdaságfejlesztési pályázatok a magyar állam támogatásából valósulnak meg.

Magyarország kormánya, a megbízott minisztérium, a belgrádi nagykövetség és a szabadkai főkonzulátus folyamatosan nyomon követte a program megvalósítását a pályázatok kiírásától egészen a szerződéskötésig ‒ mondta Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője.

A pályázatra előirányzott 15 millió dináros keretösszeget 25 millióra növelték, amit a stratégiai céloknak megfelelően munkaintenzív mezőgazdasági tevékenységre költenek majd ‒ emelte ki az alapítvány ügyvezetője. Ezen a területen két körben az utólagos hiánypótlást követően 28+28 pályázó nyert támogatást, 1 pályázó esetleges utólagos források esetében kaphat támogatást ‒ hangzott el.

Bár sokan kétkedéssel fogadták a pályázatok kiírását, a jelenlevő termelők az élő bizonyítékai annak, hogy aki pályázik, az nyer is ‒ hangsúlyozta dr. Menyhárt Attila vezető konzul. Hozzátette: azok se csüggedjenek, akik az első körben nem nyertek, azok próbálkozhatnak a következő pályázati körökben is. A magyar állam elsődleges célja, hogy a vajdasági magyar termelők szülőföldjükön legyenek sikeresek, ezáltal gyermekeik számára is jó példával járjanak elöl ‒ emelte ki beszédében a konzul.

Juhász Bálint is arra biztatott mindenkit, függetlenül attól, hogy részt vett-e az első támogatási körben pályázóként, hogy a profiljába vágó területeken adja át a pályázatát, dolgozza ki ötletét és valósítsa meg terveit. A második támogatási körben június 3-áig lehet pályázni, a dokumentumok elérhetőek az alapítvány honlapján, további tájékoztatást a Prosperitati helyi irodájában kaphatnak az érdeklődők.

A Magyar Házban megrendezett ünnepélyes szerződéskötésen jelen volt Csallóközi Eszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízottja, dr. Menyhárt Attila, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus vezető konzulja, valamint az Alapítvány munkatársai és a sikeresen pályázó mezőgazdasági termelők.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »