Újabb óvodai csoportokat nyitnának Érsekújvárban

Újabb óvodai csoportokat nyitnának Érsekújvárban

Hetven gyerek számára nem jutott hely az érsekújvári önkormányzati óvodákban. A városi hivataltól kapott tájékoztatás szerint az elutasított gyerekek közül harmincheten 2016-os születésűek, vagyis még nem töltötték be a harmadik életévüket.

A májusi beíratások során 368 gyerek számára kértek óvodai elhelyezést a szülők a hét városi intézmény valamelyikében, 298 gyereket vettek fel. Tavaly 330 szülő igényelt óvodát, de 89 kérelmet elutasítottak. A törvény szerint a városi óvodákba elsősorban azokat a gyerekeket veszik fel, akik már betöltötték a harmadik életévüket, és ha akad még férőhely, a kétévesnél idősebbeket még el tudják helyezni. A legtöbb gyereket a Györk utcai szlovák óvodába íratták be, az ötvenkilenc beíratottból negyvenkilencet vettek fel. A Dél lakótelepen lévő Blaho Pál utcai magyar és szlovák óvodába hatvankét gyereket írattak be, negyvenhetet vettek fel. Az 1991-től üzemelő óvodában négy magyar és három szlovák nevelési nyelvű csoport van. Az intézményt ebben az évben százhatvannyolc gyerek látogatja.

Hírdetés

A Cirill és Metód utcai óvodában három szlovák és egy magyar csoport van, a májusban beíratott huszonkét gyerek közül csak egyet nem vettek fel. A járási székhely önkormányzata megoldásokat keres arra, hogy újabb óvodai osztályokat nyisson. A nagy érdeklődés miatt tavaly újabb két csoportot nyitottak a járási székhelyen, egyet a Soltész, egyet a Nyitra-part utcai óvodában, mindkét épületet bővítették és felújították. A város önkormányzata 146 ezer euró állami támogatást kapott erre a célra az oktatásügyi minisztériumtól. Érsekújvár költségvetéséből további, mintegy 114 ezer eurót fordítottak az építési munkálatok befejezésére. Öt magán- és egy egyházi óvoda is működik a járási székhelyen. A Csodaország magánbölcsődében rendszerint huszonegy–huszon-három gyerekkel foglalkoznak, a legtöbb még nem érte el a hároméves kort. További öt gyerek felvételére van kapacitásuk.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »