Újabb összecsapás jöhet a Városligetben

Újabb összecsapás jöhet a Városligetben

Újabb összecsapásra készülnek a Városliget átépítése ellen tiltakozó civilek a kirendelt őrző-védőkkel. A volt Hungexpo területének bejárata előtt éjjel-nappal táborozó civilek arra számítanak, hogy hétfőn reggel a munkások elkezdik a régi épületek bontását és a fák kivágását. Ezt akár úgy is megakadályozzák, hogy a fákhoz láncolják magukat.

„Gulyás Máté kés van nálad? Gyere ide, Gulyás Máté! Gyere ide Gulyás Máté! Vedd ki a kést, vedd ki a kést!” – a felvételt már több mint 110 ezren látták az egyik legnagyobb videómegosztó portálon.

– Miért van nála kés?
– Szabadságért!
– Jah, a szabadságért! Szúrjon le! Szabadságért! Szúrjon le!

A tömeget Gulyás Márton aktivista csitította. A Liget őrzőinek főnöke nem sokkal később a pedig csapatirányító rendőrnek is parancsolgatott.

B…meg, mikor fogtok már intézkedni?! Nézzél már körbe!

A ligetvédők márciusban szállták meg a volt Hungexpo területét, hogy megakadályozzák a fakivágásokat, amelyet a Magyar Zene Háza, valamint a Múzeumi Negyed építése miatt kell eltávolítani. Miután a civileket az őrző-védők a rendőrök segítségével kiszorították, pénteken este ismét visszatértek az erőemberek a Közlekedési Múzeumhoz, a civilek elkezdték bontani a falapokkal körbeépített kordont. Ekkor a biztonsági emberek a fal mögül dobálni kezdték a civileket, egyikük pedig gázspray-vel is kifújt, ami egy rendőrt is eltalált. Az egyik ligetvédő ezután rögzítette az egyik őr és a rendőrök közötti párbeszédet.

– Itt vagyunk kint.
– A f*szért kell kifújni?!
– Ki fújt ki?
– Mindjárt beverek egyet!
– Mi az, hogy beversz egyet?
– Bocsánat, mindannyian láttuk, hogy kifújt…itt fuldoklunk mindannyian.
– Azt mondja nekem, hogy beverek egyet.
– Maradjál már!
– Mi a probléma, uram?
– Mi az, hogy beversz egyet, ember?
– Nem kell kifújni, itt vagyunk.

– Milyen kifújni?
– Fáradjon hátrébb, ne akadályozza a rendőri intézkedést.
– Jó rendben van, nem akadályozom, bocsánat.
– Álljál már le a pics*ba!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság cáfolta, hogy a rendőröket gázspray-vel fújták volna le.

A kedélyek valamelyest csillapodtak péntek óta: 72 biztonsági őr néz farkasszemet a ligetvédők csoportjával.

„Kettesével lehet bemenni a területre, onnan a cuccunkat lehet kihozni. Ez két napja folyik, de viszont egy nap csak négy ember mehet be, kétszer két ember, és még a cuccunknak a háromnegyede az bent van, a régi Kertem-helyiségben és nem is akarják kiadni a cuccunkat” – árulta el Csorba János, Országvédők Táborának alapítója.

A Ligetvédők hétfőn újabb összecsapásra számítanak: úgy tudják, hogy a munkagépekkel elkezdik az épületek bontását.

„Magát a bontást nem ellenezzük, tehát ezeket az épületeket el kell bontani, itt a Hungexpo területén is és a Peccsát is. Ugyanakkor a fakivágásokat, hogy ennek, áldozatul essenek olyan óriás fák, idős fák, amik lényegében a Ligetet alkotják, azt ellenezzük, tehát ha ilyenre kerülne a sor, akkor azonnal riadóztatunk, és folytatjuk azt a fajta tiltakozást, amire már volt példa tegnapelőtt, kedden is, illetve volt példa februárban is” – mondta Heltai László, az LMP önkormányzati képviselője.

Adott esetben a fákhoz is láncolják magukat – tette hozzá Heltai lászló. Emellett szeretnék, hogy helyi népszavazást is kiírjanak az ügyben, ehhez aláírásokat gyűjtenek majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »