Újabb okoszebrák segítik a közlekedőket

Újabb okoszebrák segítik a közlekedőket

Most Győrben adtak át érzékelős-jelzős gyalogosátkelőket, amelyeknél LED-lámpák villannak fel az autósok előtt, ha gyalogos lép le.

Dézsi Csaba András győri polgármester korábban azt kérdezte a város lakosaitól, hol szeretnének zebrákat. A felhívásra sok javaslat érkezett, ezek jelentős része indokolt a szakemberek véleménye szerint is. A gyalogátkelők megvalósítása zajlik.

Hírdetés

A hagyományos átkelőhelyek mellett két helyen, a Lajta úton és a Kálvária utcai iskola előtt már okoszebrák szolgálják a gyalogosok nagyobb biztonságát – írja a kisalfold.hu.

Ezek érzékelik az úttesten áthaladni kívánó járókelő jelenlétét, és automatikus fénykibocsátással jelzik a sofőröknek a gyalogos áthaladási szándékát. Ehhez az úttestbe LED-es lámpákat építenek be. Az úttest mindkét oldalán és a járdán is mozgásirány-érzékelő kamerákat helyeznek el, melyek kizárólag abban az esetben jeleznek, ha a gyalogos valóban átkel az úttesten. Ekkor lépnek működésbe a beépített LED-lámpák, melyek villogással hívják fel az autósok figyelmét a lassításra, megállásra.

Dézsi Csaba András polgármester a két helyszínen elmondta: további terveik között még több okoszebra létesítése szerepel a városban, ezeket a jövőben a költségvetés függvényében tudják kialakítani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »