Újabb nyomozás a fővárosi romáknál

Újabb nyomozás a fővárosi romáknál

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál (FRNÖ) – értesült a Magyar Nemzet.

Információink szerint a cigány szervezet költségvetése kapcsán merült fel aggály, ezért két képviselő a VIII. kerületi rendőrkapitányságon tett feljelentést. Noha a roma politikusok okirat-hamisítás gyanúja miatt fordultak a rendőrséghez, végül költségvetési csalás miatt az adóhivatalnál zajlik az eljárás. Úgy tudjuk, a képviselők az önkormányzat költségvetéséről szóló jegyzőkönyvet kifogásolták, szerintük ugyanis jelentős eltérések vannak az ülésen elhangzottak és az írásban rögzített dokumentum között. Rövid időn belül a második eljárást indítja a NAV a fővárosi roma szervezetnél.

Lapunk számolt be arról januárban, hogy szintén költségvetési csalás miatt az FRNÖ által fenntartott szakiskola gazdálkodása miatt is nyomoznak. Az Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola esetében értesüléseink szerint több tízmillió forint elköltése lehet problémás. A nyomozók az intézmény 2014-es és 2015-ös pénzügyeit vizsgálják. Az iskolai nyomozás egyébként azért figyelemre méltó, mert az intézmény gazdálkodását már a Magyar Államkincstár is ellenőrizte tavaly júniusban, illetve szintén tavaly, egy márciusi rendkívüli közgyűlésen is szóba kerültek a pénzfelhasználások.

Akkor a roma politikusok vizsgálóbizottság felállítása mellett döntöttek az iskola tartozásainak ügyében. Az akkori hírek szerint az iskola különös körülmények között 30 millió forintos adósságot görgetett maga előtt. Az intézmény vezetője ugyanakkor lapunknak korábban azt mondta, az iskola gazdálkodásával nincs probléma, azt ugyanis az államkincstár és más hivatali ellenőrzések is rendben találták.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »