Újabb nemzeti konzultáció indul Magyarországon, 10 nap szabadságot kapnak a járványügyi védekezésben részt vevők

Újabb nemzeti konzultáció indul Magyarországon, 10 nap szabadságot kapnak a járványügyi védekezésben részt vevők

A magyar kormány 10 napos rendkívüli szabadságot ad mindenkinek, akik a koronavírus-járvány során részt vett a védekezésben, jelentette ki Orbán Viktor a mai kormányinfón.

– fogalmazott a miniszterelnök.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy az adott területen a vezetők fogják meghatározni, hogy ez kiket érint, de lehetősége van mindenkinek megkapnia. „A szabadság kivételére a rendelet megjelenésének pillanatától jövő év december 31-ig van lehetőség, kifizetni nem lehet” – magyarázta Gulyás.

A kormányinfón Orbán Viktor részéről az is elhangzott, hogy Magyarország az egyetlen ország az EU-ban, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint amennyien oltásra jelentkeztek.

„Az oltatja be magát, aki akarja. És aki akarja, az be tudja. Arra kérem a polgárokat, hogy éljenek a lehetőséggel. A járvány azok számára ért véget, akik beoltották magukat”

– hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Azok, akik a megadott határidőig nem vették fel a második oltást, azoknak törölni fogják a védettségi igazolványukat. Mint elhangzott, a kormányzatnak 137 ezer ilyen állampolgárról van tudomása.

Gazdaság újraindítása

Orbán Viktor elmondta, hogy az eddigi tömeges oltási rendről a jövő héttől kezdve áttérnek a készenléti oltási rendre. Azzal, hogy Magyarország az élen halad az átoltottsági számarányok tekintetében, pénzt is spórol.

„1-1,5 hónap előny az oltásban az 1 százalék többletet jelent a GPD-ben”

– jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátéve, hogy míg az eurozónában a munkanélküliségi ráta 8 százalék, addig Magyarországon 4,3 százalék, miközben az elmúlt 15 év során három nagyon súlyos válság söpört végig Európán. Példaként a gazdasági válságot, a migrációs válságot és a koronaválságot említette.

Hírdetés

Nemzeti konzultáció indul

Nemzeti konzultációt indít a kormány a koronavírus végezetével. Ennek segítségével hoznának döntéseket a jövőbeni kormányzati döntéseket illetően. A kérdések például a gazdasági újraindítására, megerősítésére vonatkoznának. beleértve a tegnapi gazdasági fórumon bejelentetteket is. Konkrét kormányzati javaslatokhoz kérnek majd lakossági felhatalmazást.

Például:

A kabinet 200 ezer forintra emelné a minimálbért, melyhez jelentős mértékű adókedvezményeket adnának a kis- és közepes vállalkozóknak.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a gyermeket nevelő szülők jövőre visszakapják a 2021-ben befizetett adójukat. Ennek felső határa az átlagbér adószintjéig tejed majd. Afölött nem. Hogy ez helyes lépés-e, erre is várják a konzultációban részt vevők véleményét.

Kérdés lesz a hitelmoratóriumra vonatkozóan is.

Továbbá a klímaadóról is, azaz, hogy a családok tulajdonában levő gépkocsikra és házakra kivetett adót ha a Fidesz-KDNP kormányzat ellenzi, akkor ahhoz lakossági felhatalmazást kapjon.

„Minél többen lesznek ilyenek, annál jobb. Tudnunk kell, hogy vállaljunk-e egy újabb rezsivitát Brüsszellel?”

– magyarázta Orbán.

A nemzeti konzultációban szerepelni fog az újra terítékre kerülő migrációs kvóta is.

A kérdések során a magyar miniszterelnököt a futballválogatottak térdeléséről és a szurkolók ezzel kapcsolatos fütyüléséről is kérdezték.

Orbán a térdelésről: Magyar ember csak Isten, a hazája és szerelme előtt térdel le

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »