Újabb német vállalatok jöhetnek Magyarországra

Harminc német vállalati beruházásról tárgyal a kormány, ezek nyolcezer új munkahelyet jelenthetnek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország közötti forgalom értéke az év végére elérte a 47 milliárd eurót, a hatezer itt tevékenykedő német vállalkozás 300 ezer embernek ad munkát. Ezek a számok növekedhetnek tovább, a kormányok közötti politikai viták ellenére is.

A folyamatban lévő tárgyalások során harminc vállalati beruházásról egyeztet a kormány a német partnerekkel; ezek révén szinte teljes egészében magas hozzáadott értéket képviselő, a digitális gazdaságot megjelenítő munkahelyek jöhetnek létre – mondta szerdán Berlinben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A távirati iroda tudósítása szerint a további német cégek esetleges érkezésével tovább nőhet a két ország közötti, rekordszinteket elérő kereskedelem. Jelenleg háromszázezer embernek adnak állást hazánkban a német cégek

A tárcavezető kiemelte, hogy a forgalom tavaly év végére elérte a 47 milliárd eurót, és a hatezer, Magyarországon tevékenykedő német vállalkozás már 300 ezer embernek ad munkát. – Ez is mutatja, hogy Magyarország számára Németország az egyik legfontosabb szövetséges Európában politikai és gazdasági szempontból – hangsúlyozta. A miniszter szerint a hazai kormányzat ezzel együtt nem akarja letagadni, hogy a két kormány között jelentős véleménykülönbség van egy nagyon fontos kérdésben, hiszen a magyar kormány úgy látja, hogy Európa megnövekedett terrorfenyegetettsége közvetlen összefüggésben áll az illegális migrációval. – Ezt a nézetet német kollégáink nem osztják – fogalmazott. A németek 50 százalékkal többet kereskednek a visegrádi négyekkel, mint Franciaországgal, és nagyjából 50-55 százalékkal többet a közép-európai országokkal, mint az Egyesült Államokkal, ami egyértelműen jelzi, hogy a német gazdaság jövője szempontjából is rendkívül fontos, hogy a közép-európai gazdaságok jól teljesítsenek – mutatott rá Szijjártó Péter.

– Nem véletlen, hogy egy irányba mutatnak a számok, így Németországban és Magyarországon egyszerre süllyedt 5 százalék alá a munkanélküliség, és egyszerre emelkedett történelmi csúcsra a foglalkoztatottság – tette hozzá. Aláhúzta: 2017 egyik fő kihívása az átállás az új típusú gazdaságra, és ebben a német vállalatok szerepe a legfontosabb, a kormány pedig minden lépést megtett, ami a német cégek megítélése szerint szükséges ahhoz, hogy Magyarország a „digitális korszakban” is sikeres és versenyképes legyen.

Forrás: Magyar Idők

sokkaljobb-kommentár: Jelentős támogatást élveznek nálunk a külföldi cégek. A legjelentősebb talán a munkahely-teremtési támogatás. Már előfordult olyan, hogy 2,8 millió forintot fizettek az adónkból munkahelyenként az egyik multinak. Ennyi pénzért egy magyar kis- és közepes vállalkozás nem egy munkahelyet teremtett volna. Az adókedvezmények is nagyon csábítóak. Mindenfelől az az információ dől, hogy munkaerőhiány van Magyarországon. Vajon honnan lesz ezekbe az új munkahelyekbe nyolcezer munkavállaló? A Németországban munkát vállalók nem valószínű, hogy hazajönnek negyed annyi fizetésért például a Magyarországra települő anyacégüktől.

Összeszerelő üzem lett az országból. Amikor még a magyarnál is olcsóbb munkaerőt talál a multi, felkerekedik, és odébb áll. Marad utána az adósság és a környezetszennyezés…

Békéscsaba, 2017. január 12.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető: „Magyarország erősödne, ha vége lenne a következmény nélküliségnek, a kormányzati korrupciónak, a felesleges pénzszórásnak, az offshore lovagok és egyéb haverok helyzetbe hozásának, és végre a magyar társadalom kerülne helyzeti előnybe a saját hazájában! A hatalom és a társadalom jövedelme között ma már nem árok van, hanem szakadék. A 2018-as választásnak a Fidesz által saját fazonra igazított választójogi törvénnyel megyünk neki… Lassanként már csak ilyen fazonra igazított törvények készülnek a törvénygyárban.” (Részlet a Magyarország valóban erősödne… című írásból)


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »