Újabb nem a párkányi műanyag- és gumifeldolgozóra

Újabb nem a párkányi műanyag- és gumifeldolgozóra

Megtámadta a járási ügyész a párkányi képviselők által elfogadott területrendezési tervet és az ezzel összefüggő általános érvényű rendeletet, amit azért hoztak, hogy Párkányban ne létesülhessen egészség- és környezetkárosító beruházás.

A képviselők 2017 novemberében fogadták el a területrendezési terv módosítását. Úgy vélték, miután minden más törvényes lehetőséget kimerítettek, csak így tudják megakadályozni, hogy műanyag- és gumifeldolgozó létesüljön a párkányi ipari park területén. A beruházás ellen a lakosok petícióval – amit közel nyolcezren írták alá – és demonstrációval tiltakoztak. A beruházókat azonban mindez nem tántorította el. Bár az ipari park magántulajdonban van, a befektetőknek a véleményeztetési eljárás keretében a város álláspontját is ki kell kérniük egy-egy beruházás előtt. Az építési engedélyt ugyancsak a város adja ki. A műanyag- és gumifeldolgozó tervével érkező cégek a város képviselőit nem győzték meg. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján a testület úgy vélte, a tervezett beruházások komoly egészségi és környezeti kockázatot jelentenének, ezért minden alkalommal nemet mondtak a befektetetőknek. Végül úgy döntöttek, a területrendezési terv módosításával próbálják elejét venni az efféle próbálkozásnak.

 

Hírdetés

A módosítás azonban nem tetszett sem az ipari park, sem az ott működő cégek vezetőinek. Többféle módon próbálták rávenni a képviselőket, hogy vonják vissza javaslatukat. Egyebek között petíciót is indítottak. A közgyűlésen, ahol a képviselők megvitatták ezt a petíciót, jelen volt az ipari park delegációja is, akik azt hangsúlyozták, hogy az elfogadott területrendezési terv ellehetetleníti az ipari park területén működő cégeket. Véleményüket Jozef Slabák és František Árendáš független képviselő, Kornélia Slabáková alpolgármester és Eugen Szabó polgármester is osztotta. Ők úgy vélik, a módosítás szövege túl általános, ami jogi kérdéseket vet fel. A képviselők döntő többsége ennek ellenére elfogadta a módosítást. Az erre vonatkozó határozatot ugyanis már áprilisban meghozták. A terv kidolgozását szakértőkre bízta a város. A módosított tervet a véleményeztetési eljárás keretében elküldték minden érintett településnek, felkerült a város honlapjára és hirdetőtáblájára is. Ezt követően a tervet és a beérkezett véleményeket elküldték a Nyitrai Járási Hivatal Környezetvédelmi Szakosztályának, amely a dokumentációt a lakhatási és területrendezési szakosztálynak továbbította. A tervezett módosítást mindkét szakosztály jóváhagyta.

A járási ügyész ennek ellenére procedurális és tartalmi hibákat fedezett fel a tervben és az ezzel kapcsolatos általános érvényű rendeletben. Azt javasolta, hogy a képviselők vonják vissza a módosítással kapcsolatos korábbi határozatukat. Véleményét a polgármester és az általa felkért jogász is osztotta. A kérésnek végül csak három képviselő tett eleget. Tizenkét képviselő kitartott korábbi álláspontja mellett, ezért egyelőre érvényben maradt az a rendelet és területrendezési módosítás, amely megakadályozza a környezet- és egészségkárosító üzemek létesítését. Az ügy várhatóan a járásbíróságon folytatódik.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »