Újabb milliókat kaphatnak a marosvásárhelyi sportklubok

Újabb milliókat kaphatnak a marosvásárhelyi sportklubok

A keddi marosvásárhelyi soros tanácsülés egyik legvitatottabb napirendi pontja a költségvetés­kiegészítés lesz, ezen belül pedig a DNA-kivizsgálást is eredményező sporttámogatások kérdése.

maroskkrajz_b(illusztráció: a Maros KK Facebook-oldala)

A városháza és a négy profi sportklub közötti együttműködési szerződés évek óta éles vitát szül, ennek értelmében az adófizetők pénzéből évente milliós nagyságrendben adnak pénzt az ASA focicsapatnak, a Maros Kosárlabda Klubnak, a City’us teremfocicsapatnak és a Medicina röplabdacsapatnak. Az együttműködési szerződést több ízben vizsgálta már az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is, s vádat emelt a városvezető és több közhivatalnok ellen, megállapítva: az ASA klubnak törvénytelenül nyújtottak támogatást, ugyanis annak adóssága volt az állam felé, s ilyen esetben nem kaphat közpénzt. Az ügyben az első tárgyalást szeptember közepén tartják majd a Hargita megyei törvényszéken.

A kivizsgálások ellenére az együttműködési szerződés érvényes, s ennek alapján idén a négy sportklubnak 5,2 millió lejnyi pénzösszeget utaltak már ki a marosvásárhelyi költségvetésből. Kedden a tanácsosok arról döntenek, hogy újabb 4,8 millió lejt, vagyis több mint egymillió eurót adjanak a kluboknak. A határozattervezet értelmében a bajnoki ezüstérmes kosárlabdaklub 2,4 millió lejt kap, ebből 1,6 milliót az elért teljesítményéért. A Medicinának szánt összeg 480 ezer lej, míg a teremfocicsapatnak 710 ezer lej. A Marosvásárhelyi ASA 1,2 millió lejre számíthat, ha a tanácsosok megszavazzák a tervezetet.

Mark Christian Hermann, a Szabad Emberek Pártájának (POL) tanácsosa szerint mivel az ASA fociklub jogi felszámolás alatt áll, számlái zárolva vannak, így az adófizetők pénzéből átutalt 1,2 millió lejt az adóhivatal fogja elvenni, sem a sportolók fizetésére, sem esetleges más kiadásokra nem futja majd belőle. A POL képviselője úgy tudja, az ASA hatalmas adósságokat halmozott fel, csak az adóhatóságnak 8 millió lejjel tartozik, s több tucatra tehető azon cégek és intézmények száma, amelyeknek adósa.

„Mi nem fogjuk megszavazni a sporttámogatásokra szánt összeget, s kérni fogjuk, hogy ezt teljes egészében csoportosítsák át az iskolákat és óvodákat felügyelő szakigazgatóságnak, tegyék rendbe ebből a mellékhelyiségeket, vásároljanak korszerű bútorokat az osztálytermekbe. Kíváncsi vagyok, hogy ezen javaslatunkra a tanácsosok között lévő két iskolaigazgató, két egyetemi oktató és az édesapák, keresztapák hogyan fognak szavazni” – tette fel a költői kérdést a tanácsos. A POL tanácsosai kifogásolják, hogy a szóban forgó sportkluboknak nem pályázat alapján, hanem alanyi jogon nyújtanak támogatást.

Csíki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője lapunknak elmondta, a frakcióban tegnap délig nem született döntés arról, hogy miként fognak szavazni. Mindenképp azt tartják majd szem előtt, hogy a városháza be kell hogy tartsa az érvényes szerződésben vállaltakat, tette hozzá. „Az együttműködési szerződést nem mi szavaztuk meg, de még érvényes, így a városháza ki kell hogy fizesse a benne szereplő összegeket. A szóban forgó klubok az éves költségvetésük elkészítésekor számoltak ezekkel.

A szerződésben az is szerepel, hogy kiváló eredmények esetén a klub pluszösszeget kap, például a kosárlabdaklub nagyon jó eredményt ért el az elmúlt idényben. Az érvényben lévő szerződésben foglaltakat, beleértve a pénzösszegeket is, be kell tartani. Hogy hosszú távon a szerződést meghosszabbítják-e vagy sem, ez más kérdés, erről is mielőbb tárgyalni kell” – hangsúlyozta az RMDSZ frakcióvezetője.

Hasonlóan vélekedik Dumitru Matei, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) rangidős tagja is. Hozzátette azonban, hogy amikor a jelenlegi szerződés lejár, a viták elkerülése érdekében csakis pályáztatás útján kell támogatást biztosítani a sportkluboknak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »