Újabb megszorítással sújtja saját kormánya a görögöket

Újabb megszorítással sújtja saját kormánya a görögöket

Megszorító intézkedések újabb csomagját tudta elfogadtatni a parlamenttel csütörtök éjjel a görög kormány – közölte az Associated Press hírügynökség. Az éjfél előtti voksoláson a kormánypárti képviselők mind – 153-an – megszavazták a görög népet sújtó csomagot. A háromszáz fős parlament 128 jelenlévő ellenzéki képviselője az intézkedések ellen szavazott.

A csomagra azért volt szükség, mert jövőre lejár Görögország előző hitele, ráadásul a nyáron esedékes törlesztőrészletet nem tudja kifizetni, ha nem köti meg az újabb szerződést – azaz államcsőd fenyeget. Az új hitelről már előrehaladott tárgyalások folynak a nemzetközi hitelezőkkel, akik a megszorításokat szabták a hitelfolyósítás feltételéül. A kormány vállalta, hogy 2020-ig – azaz a mostani kormányzat mandátumának 2019-es lejárta utánig – mintegy ötmilliárd eurót (1550 milliárd forintot) spórolnak össze. Az intézkedések közt szerepel a jövedelemadó-mentesség küszöbének csökkentése, valamint a nyugdíjak csökkentése is.

Ugyanakkor Evklídisz Cakalotosz pénzügyminiszter azt reméli, hogy a 2015-ben a készpénzfelvétel korlátozására bevezetett intézkedéseket év végére eltörölhetik. A nemzetközi befektetőket pedig szeretnék visszaédesgetni Görögországba, ezért szintén az év második felében kötvénykibocsátás várható – erre 2014 óta nem volt példa.

Alexisz Ciprasz görög kormányfő, a Sziriza vezetője – aki hangos hitelező-ellenes retorikája miatt került a hatalomba – a döntést követően azt mondta, a labda a hitelezőknél pattog. – Abban reménykedünk, hogy jövő hétfőn olyan egyezség születik az uniós pénzügy-miniszterekkel való találkozónkon, amely illeszkedik majd a görög emberek áldozathozatalához – tette hozzá.

A „görögök áldozathozatalát” maga a nép már így is túlzónak érzi, erről árulkodik, hogy az elmúlt napokban több nagy tüntetés is zajlott a megszorítások ellen. Csütörtökön este mintegy tizenötezren tiltakoztak, egy nappal azután, hogy több szektorban is általános sztrájkot tartottak a munkavállalók. Csütörtök reggel a heves esőzés ellenére nyugdíjasok ezrei vonultak az athéni parlament épületéhez, miközben azt skandálták, „Soha többé adóemelést!”. Csütörtök este pedig maszkos fiatalok Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket a parlament körül, könnygázzal szorították vissza őket a hatóságok. Egy embert letartóztattak, további kettőt pedig előállítottak.

Jól jelzi, hogy a görögök mennyire elfordultak Ciprasz pártjától, a Szirizától az, hogy a kormánypárt – egyetlen közvélemény-kutató kivételével – 2016 elejétől kezdve folyamatosan hátrányban van a jobbközép Új Demokráciával szemben. Márciusban és áprilisban már 15-20 százalékosra nőtt a Sziriza hátránya, duplaannyian szavaznának az ellenzék legerősebb pártjára, mint rájuk.

Kirjakosz Micotakisz, az Új Demokrácia elnöke szerint Ciprasz a megszorítások gyarmatává változtatja az országot. – Ráadásul a kormány ugyan azt tervezte, hogy efféle intézkedések nélkül szerezhetnek forrásokat, végül a pénz megszerzése előtt húzták meg a nadrágszíjat – jelentette ki a politikus.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »