Újabb magyar állami kitüntetések kerültek Vajdaságba

Újabb magyar állami kitüntetések kerültek Vajdaságba

Rangos állami kitüntetést vehetett át újabb négy meghatározó vajdasági magyar személyiség. Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette Faragó Árpád színművészt, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Ladóczki Gábor nyugalmazott testnevelő tanárnak és Mihályi Katalin újságírónőnek, valamint Magyar Ezüst Érdemkeresztet dr. Mészáros Zoltán történésznek.

A kitüntetéseket Magyarország szabadkai főkonzulja, dr. Babity János adta át csütörtökön a Szabadkai Magyar Főkonzulátus dísztermében. „A kitüntetettek száma is mutatja a vajdasági magyarság eredményeinek és helytállásának elismerését” ‒ mutatott rá köszöntőjében a szabadkai főkonzul hozzátéve, hogy a belgrádi magyar nagykövetség felterjesztésében is érkezett idén rangos kitüntetés Budapestről, így még több jeles kitüntetettel gazdagodott a vajdasági magyarság.

Emlékezetes alakításokat magába foglaló, elsőrangú művészi pályája, illetve a vajdasági magyar intézményes és amatőr színházi élet fejlesztést szolgáló odaadó munkája elismeréseként Faragó Árpád színművész a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át. Faragó Árpád színművész, nyugalmazott színházigazgató, színházi szakíró, az amatőr színjátszás elkötelezett szószólója Zomborban, Szabadkán és Újvidéken játszott. A Rádiószínház társulatában huszonhét esztendőt töltött. 1978 és 1987 között a Vajdasági Amatőrszínházak Szövetségének, a vajdasági, valamint a Jugoszláv Drámaművészek Szövetségének elnöke volt. 1985-től 1995-ig az Újvidéki Színház igazgatója. Évtizedeken át színházi tárgyú írásai jelentek meg több hazai és külföldi lapban. Főbb művei: Egy színész naplójából (1993), Elfelejtett arcok, emberek (2001), Nem sírt ásunk, hanem fundamentumot (2007) és Emberek, események (2010). A díjátadón a baranyai és a drávaszögi emlékeket elevenítette meg a kitüntetett.

Ladóczki Gábor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola nyugalmazott testnevelő tanára, edző, vízilabdázó, jégkorongozó, a Jégkorong Játékvezetők Egyesületének volt elnöke a vajdasági sportélet felvirágoztatása, a tehetséges fiatalok felkarolása és gondozása terén példamutató pedagógusi pálya elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta. Méltatásában felsorolták sportkarrierének és sportedzői pályájának legfontosabb eredményeit. Aktív versenyzőként úszott, vízilabdázott és jégkorongozott, több első helyett szerzett Szerbia bajnokságain. A Partizán színeiben több országos bajnoki címet szerzett. A jugoszláv hokiválogatott tagjaként 1957-ben részt vett a moszkvai világbajnokságon. Több éven át volt felkészítője a Spartacus vízilabdacsapatának, a Jugoszláv Vasutas Válogatott edzőjeként két Európa-bajnokságon vett részt, Bukarestben és Moszkvában, majd nemzetközi jégkorong-játékvezetőként dolgozott, a Jégkorongjátékvezetők Egyesületében 1980 és 1986 között elnöki posztot töltött be. Beszédében a háborút követő évek nehézségeinek leküzdéséről szólt.

A vajdasági magyar oktatás és kultúra területén végzett publikációs tevékenysége, valamint önzetlen közösségi munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta Mihályi Katalin, a Magyar Szó újságírója, a művelődési rovat szerkesztője, a Magyarságkutató Tudományos Társaság alapító tagja. A Magyar Szó napilap újvidéki rovatán 1987-ben kezdett el dolgozni, 1990-től a művelődési rovaton, 2006 óta, immár tíz éve a lap művelődési rovatának szerkesztője is egyben. Emellett az Üveggolyó hétfőnként megjelenő művelődési melléklet első szerkesztője volt. Szervezője volt a Jó Pajtás gyermeklap ismeretterjesztő, szórakoztató foglalkozásainak, a Kosztolányi Dezső Irodalmi Tábornak, tagja a Magyarságkutató Tudományos Társaság kezdeményező bizottságának, a Vajdasági Pax Romanának, és az Aracs folyóirat szerkesztőbizottságának, 2013-ban lett a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület elnöke. Mihályi Katalin újságírónőnek az oktatás és művelődés a fő szakterülete.

Dr. Mészáros Zoltán történész, kutató, a Szabadkai Történelmi Levéltár főlevéltárosa, az Új Magyar Képes Újság horvátországi magyar hetilap és a Hét Nap hetilap külső munkatársa, a Vajdaságban élő magyarság II. világháború utáni történelmének kutatása terén jelentős munkájával, valamint társadalmi és publikációs tevékenységével érdemelte ki a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést. 2003-tól a Szabadkai történelmi levéltárban dolgozik. Tanári és levéltárosi szakvizsgával rendelkezik. 2015-től főlevéltáros. Több rangos tanácskozás előadója volt, és 124 tudományos és ismeretterjesztő cikket írt, ezen kívül publicisztikával, és szépirodalommal is foglalkozik. 17 irodalmi pályázat díjazottja, 4 kötet önálló szerzője, 35 könyv társszerzője, 3 kiadvány szerkesztője és 3 oktató-CD társszerzője. Csatlakozott a Magyarságkutató Tudományos Társasághoz. A Vajdasági Magyar Tudományos Társaságnak, a Zenith Civil Szervezetnek és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének, valamint az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének és a városi műemlékvédő bizottságnak is közreműködő tagja. A történész szerint a vajdasági magyar közösségnek, mint egy evezősnégyesnek, egyszerre és egyforma erőfeszítéseket kellene tennie a megmaradásért.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »