Újabb lépés az olcsóbb, jobb minőségű roamingszolgáltatás felé

Újabb lépés az olcsóbb, jobb minőségű roamingszolgáltatás felé

Az Európai Parlament (EP) ipari, kutatási és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) csütörtökön szavazott az Unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolást (roaming) érintő rendelet átdolgozásáról.

A Gyürk András, a Fidesz EP-képviselőjének támogatásával elfogadott álláspont kijelenti, hogy a roaminggal kapcsolatos szabályozás sikertörténet. Azonban több kisebb technikai módosításra is szükség van, melyek a roamingszolgáltatás jobb minőségéhez és alacsonyabb árához vezethetnek. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselő kiemelte: a mai döntés kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára. Fontos azonban a fogyasztói tudatosság további növelése a barangolás során használt szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A 2017-ben hatályba lépő roamingrendelet beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A szabályozásnak köszönhetően az uniós roamingdíjak megszűntek, és az elmúlt négy év során Európa-szerte mintegy 170 millió polgár élt már a többletköltségek nélküli roaming és az országhatárok átlépése során tapasztalható zökkenőmentes összeköttetés kínálta előnyökkel. A jelenlegi jogszabályi keret 2022. június 30-án hatályát veszti, ezért fontos annak megerősítése és kiegészítése.

Az ITRE-szakbizottság által elfogadott álláspont számos pozitív elemet tartalmaz.

Hírdetés

A szöveg felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a roamingdíjak eltörlése érdekében az EU-val szomszédos országok esetében is. Végül teljesülhet az az elvárás, hogy a polgárok külföldön is zökkenőmentesen és ingyenesen hozzáférhessenek a segélyhívó szolgáltatásokhoz.

Az új szabályozás tovább csökkentheti a szolgáltatás díját és fontos eszközt jelenthet a váratlanul magas költségek és számlák elkerüléséhez. Előbbit az EP a nagykereskedelmi ársapkák jelentős csökkentésével érné el, ami a szolgáltatók közötti verseny erősítését, ezáltal jobb árakat eredményezne az emberek és vállalkozások számára. Utóbbi esetben pedig az új szabályozás a szolgáltatókat elegendő tájékoztatás nyújtására kötelezné arról, hogy a roaming során milyen megnövekedett költségekkel járhat bizonyos értéknövelt szolgáltatások igénybevétele.

Tóth Edina EP-képviselő üdvözölte, hogy

Ez újabb fontos lépés a digitális tartalmak egységes piacán meglévő akadályok lebontása felé, tette hozzá.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »