Újabb kulturális bástya a Felvidéken – átadták a Karcsai Magyarság Házát

Újabb kulturális bástya a Felvidéken – átadták a Karcsai Magyarság Házát

Karcsaország szívében, Királyfiakarcsán, a Cserkészligetben került megépítésre és a nemzeti összetartozás napján átadásra a Karcsai Magyarság Háza.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, Forró Krisztián, az MKP országos elnöke, a kismegyeri Napóleon Hagyományőrző Egyesület két képviselője, Mednyánszki János és Diligens Tibor, Egyházkarcsa és Királyfiakarcsa polgármesterei, Gódány László és Wurczell Zoltán is, valamint a Petőfi Baráti Társulás vezetője, Erdős Péter.

Az eseményt a Rómeó vérzik zenekar frontembere, Kovács Koppány előadása nyitotta, őt követte Ritter Éva, aki egy tizennégy éves diák június negyedikén kelt naplójából olvasott fel. A Lukács lányok, Sára és Zsófia pedig verssel és énekkel tették még érzelemdúsabbá az eseményt.

A rövid, ám kicsit sem érzelemmentes összeállítást követően Potápi Árpád János, ahogy azt jelezte is, az előadás hatására eltért megírt beszédétől.

Hírdetés

A húszéves múltra visszatekintő Petőfi Baráti Társulás elnöke, Erdős Péter megköszönte a tízmillió forint értékű anyagi támogatást és biztosította a jelenlévőket, hogy az épület készen áll befogadni a különféle programokat. Az építkezést Egyházkarcsa település is támogatta ötezer euróval.

Ezt követően Potápi Árpád János, Czimbalmosné Molnár Éva, Erdős Péter és Forró Krisztián átvágták a nemzeti színű szalagot, Balogh Károly római katolikus plébános pedig megáldotta az épületet. A Petőfi Sándor életútjának fontos állomásait megörökítő életnagyságú festményt M. Kiss Márta festette.

Az esemény végét egy Trianon-emlékfa ültetése és a Himnusz eléneklése zárta.

(Edmár Attila/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »