Újabb korrupt futballvezető ítéletén enyhítettek

Tizenkét évről tíz évre enyhítették Jérome Valckénak, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi főtitkárának eltiltását.

A francia sportvezetőt februárban a FIFA etikai bizottsága tiltotta el 12 évre a sportággal kapcsolatos minden tevékenységtől, és a fellebbviteli bizottság – amely külön vizsgálta Valcke szerepét a 2018-as ás 2022-es világbajnokság közvetítési jogainak karibi értékesítésében – most két esztendővel mérsékelte a büntetést.

Valcke közreműködött az útiköltségekkel kapcsolatos szabálytalanságok elkövetésében, személyes célokra vette igénybe a szervezet magánrepülőgépét, korrupt módon értékesítette a világbajnokság televíziós és médiajogait és bizonyítékokat semmisített meg. A februári döntés egy hónappal azután született, hogy Valckét menesztették a főtitkári posztról.

Nem ő az első, akinek enyhítették az eltiltásán

Valckét tavaly szeptemberben a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt is visszaélésekkel vádolták meg. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere azt állította, hogy a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el. Ezt követően a sportvezetőt minden feladata alól felmentették.

A volt főtitkár büntetése így is súlyosabb, mint Joseph Blatter volt FIFA-elnöknek, valamint Michel Platininek, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének eredetileg kiszabott nyolc-nyolcéves eltiltása. Fellebbezések után Blattert hat, Platinit pedig négy évre tiltották el.

Valcke – aki ellen március óta Svájcban ügyészi eljárás folyik – még fordulhat jogorvoslatért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »