Újabb koalíciós válság a láthatáron. Kollárnak és az ellenzéknek elegendő szavazata van a kollúziós fogság megváltoztatására

Újabb koalíciós válság a láthatáron. Kollárnak és az ellenzéknek elegendő szavazata van a kollúziós fogság megváltoztatására

Nyitókép: TASR

„Tönkreteszitek a nyomozást“ – figyelmeztette a büntetőeljárási törvény módosítására készülő képviselőket Mária Kolíková igazságügyi miniszter. Amennyiben a módosítást jóváhagyják, szabadlábra kerülhet Jankovská, Kičura és Pčolinský is.

Átmehet a parlamenten a büntetőeljárási törvény módosítása, amely lehetővé tenné, hogy szabadlábra kerüljön Monika Jankovská, egykori smeres államtitkár, Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap egykori igazgatója, valamint Vladimír Pčolinský, a SIS egykori főnöke.

Ezt a három nevet említette Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter pénteken a parlamentben, amikor arról próbálta meggyőzni a képviselőket, hogy ne fogadják el a Sme rodina képviselője, Petra Hajšelová által előkészített törvénymódosító javaslatot, amelyet a Smer, a Hlas, az ĽSNS és az ĽSNS-ből távozó képviselők is támogatnak.

Hajšelová törvénymódosító javaslata lerövidítené a legszigorúbbnak vélt kollúziós fogságot, amelynek az a célja, hogy a vádlottak ne tudják befolyásolni a tanúkat. A Sme rodina annak ellenére nyújtotta be a javaslatot, hogy jól tudja, az igazságügyi miniszter egy komplex javaslatot készít elő a büntetőeljárási törvény módosítására, amely a kollúziós fogság feltételeit is szigorítaná.

Erőátcsoportosítás

Kolíková szerdán még úgy vélekedett, hogy a büntetőeljárási törvény módosítására Kollárnak és az ellenzéknek nincs elegendő szavazata, viszont háttérinformációk szerint néhány OĽaNO-s képviselő is csatalkozhat a Sme rodina javaslatához, amivel Kollár már elérné a többséget. A kormánykoalíció néhány képviselője szerint abban az esetben, ha a törvény átmegy, a korrupcióellenes kormánynak többé nincs értelme, hiszen az ellenzékkel való közös szavazás a koalíciós szerződés megszegését jeleteni.

A törvényjavaslat újra téma lesz a Koalíciós Tanácson

A szóban forgó törvényjavaslatról a legközelebbi Koalíciós Tanácson is beszélni fognak. Eduard Heger kormányfő abban bízik, hogy a parlamenti szavazás előtt a koalíció egyezséget tud kötni.

Hírdetés

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke úgy véli, amennyiben az említett törvényjavaslat érvénybe lép, a kormány korrupcióellenes irányultságának többé nem lesz értelme. Remišová szerint a fogság feltételeiről lehet és kell is beszélni, viszont bármilyen típusú fogságot kutyafuttában lerövidíteni nem más, mint veszélyes kísérlet.

A kollúziós fogsággal kapcsolatos egyezséget Mária Kolíkovának Boris Kollárral közösen kellett volna előkészítenie, Kollár azonban nem tágít a saját javaslatuktól. Az OĽNO-s képviselőkkel megvan a kellő mennyiségű szavazatuk. A törvénymódosításról kedden fognak szavazni – ez csak az első olvast lesz. Ez minden bizonnyal még nem fogja a koalíció vesztét okozni, de Kollár nem tagadja, hogy a kollúziós fogság iránt az egykori SIS-es igazgató, Vladimír Pčolinský (Sme rodina-jelölt) miatt érdeklődik.

Kollár és a cella

„Az egy olyan zárka, amelybe a saját kutyátokat sem zárnátok be. (…) Ez azt jelenti, hogy mi az állatokat védjük, nem az embereket“ – magyarázta a parlamentben a kollúziós fogságról Boris Kollár, holott a büntetőeljárási törvény általuk javasolt módosítása a cella nagyságával és az ott-tartózkodás feltételeivel nem foglalkozik.

Kollár egyúttal azt is felrótta Kolíkovának, hogy a kollúziós fogságra vonatkozó módosítását még mindig nem készítette el, holott egy éve volt rá.

Mária Kolíková szerint a törvénymódosító javaslata a következő ülésre elkészül, és sokkal érzékenyebben viszonyul magához a nyomozáshoz. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben lerövidítik a fogvatartás idejét, a nyomozóknak nem lesz elég idejük az ügy alapos kivizsgálására. Kolíková pártján elsősorban a Za ľudí és az SaS képviselői állnak.

„Én azzal a javaslattal fogok egyetérteni, amelyet Boris Kollár Mária Kolíkovával közösen hoz meg. Boris Kollár nem úgy viselkedik, ahogy kellene. Amennyiben érvénytelenné válnak a szabályok, az a vég kezdetét fogja jelenteni“

– mondta Richard Sulík (SaS) a Rádio Expres műsorában.

Mely OĽaNO-sok támogatják a törvényjavaslatot?

Amennyiben a szavazás során mindenki részt venne a parlamentben, 76 szavazat lenne szükség a törvényjavaslat elfogadására. A Smernek, a Hlasnak, Kotlebáéknak és az ex-Kotlebásoknak összesen 72 szavazatuk van. A Sme rodina törvényjavaslata mellett azonban néhány OĽaNO-s képviselő is letenné a voksát.

A Sme rodina törvényjavaslatának támogatói közé tartozik Katarína Hatráková (OĽaNO), a Keresztény Unió tagja, Anna Záborská (OĽaNO), a Keresztény Unió elnöke, Martin Čepček (OĽaNO), Milan Kuriak (OĽaNO), Milan Vetrák (OĽaNO) és a magyar nemzetiségű OĽaNO- s képviselő, Gyimesi György.

Denník N/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »