Újabb kínos levelek szivárogtak ki Amerikában

A nemzet szégyenének, ezen kívül rasszistának nevezte Donald Trump republikánus elnökjelöltet Colin Powell. A Bush-kormány volt külügyminisztere levelezése válogatott sértésekkel van teletűzdelve, az e-maileket a Guccifer 2.0 nevű orosz hackerhez kapcsolt DCLeaks.com nevű oldalon hozták nyilvánosságra.

A Bush-adminisztráció külügyminisztere több levélben is ócsárolja Trumpot, akiről azt gondolja, hogy jó úton halad az önmegsemmisítés fele, rasszizmusát pedig elviselhetetlennek tartja – írta az ABC News.

Powell szóvivőjét az ABC csatornán kérdezték a Trumpot támadó e-mailekről, de ő csak ennyit mondott: a kiszivárogtatott információk pontosak.

Az e-mailek tartalma először a Buzzfeed honlapján jelent meg. Colin Powell egy 2016 június 17-i e-mailben újságíró ismerősének írt Trump Obama születési bizonyítványát firtató kampányáról.

“Ja, az egész egy rasszista mozgalom volt” – írta. Trump kíváncsiságát sem értékelte túlzottan Obama vallási elköteleződését illetően: “Már korábban is elmondtam, mi van akkor, ha muszlim? Amerikában minden nap születnek muszlimok”.

A másik, rasszizmus című e-mailjében azt írta, hogy a republikánus párt bizonyos berkeiben elharapózott az intolerancia.

A Buzzfeed által megszerzett levelek a DCLeaks.com honlapon jelentek meg először, ez a hacker csoport állítólag orosz “kiberharcosokkal” áll közeli kapcsolatban. A ThreatConnect nevű privát kiberbiztonsági cég úgy tudja, hogy az e-mailek kiszivárogtatását olyan orosz hackerek segítségével érték el, akik a csütörtöki Guccifer 2.0-s leleplezésben is segédkeztek. Ez a kiszivárogtatás demokrata nemzetbizottsági titkokat osztott meg a publikummal.

Powell 2014 júniusa és 2016 augusztusa között elküldött e-mailjeit sikerült megszerezniük, de a Trump-hírek az elnökválasztási kampány utolsó fázisában kiemelt pozíciót kaptak.

Kiábrándultság és bizalmatlanság

Colin Powell az iraki hadművelet “védelme” során vesztette hitét az amerikai politikai rendszerben. George W. Bush 2003-ban azzal az ürüggyel támadta meg Szaddám Husszein rezsimjét, hogy az nukleáris, vegyi és biológiai fegyvereket állít elő. Az adminisztráció külügyminisztereként neki kellett az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt bizonygatnia a tömegpusztító fegyverek létét, melyekről tízévnyi megszállás után kiderült, hogy nem is léteztek.

A 2016-os elnökválasztási kampányban mindkét jelöltet szigorú szavakkal illette. Trumpot Amerika szégyenének nevezte, aki rasszista megmozdulásokban segédkezik, Hillary Clintont pedig hazugnak nevezte, amiért megpróbálta rákenni a magánszerverén folytatott levelezési botrányát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »