Újabb két török katona meghalt egy idlíbi légicsapásban

Két török katona meghalt, kettő pedig megsebesült egy légicsapásban az északnyugat-szíriai Idlíb térségében, ahol azért tartózkodtak, hogy biztosítsák a kormányerők és az ellenzéki fegyveresek közti tűzszünetet – közölte csütörtökön a török védelmi minisztérium.

A tárca nem nevezte meg, hogy kit tesz felelőssé a támadásért.

A védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy válaszul 114 szíriai “kormányelemet ártalmatlanítottak”, három harckocsit megszereztek, további három harckocsit, két munkagépet, egy légvédelmi rakétarendszerhez tartozó üteget, egy légvédelmi gépágyút, egy páncéltörő löveget és egy lőszerszállító járművet “megsemmisítettek”.

A török hadsereg és a szíriai kormányerők között február 3. óta számos alkalommal heves harcok törtek ki Idlíbben, miután Ankara az utóbbi hetekben katonai erősítést küldött a térségbe, és egységeit támadások érték. Az incidensekben a mostanival együtt immár 18 török katona vesztette életét.

Hírdetés

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször is arra szólította fel az előrenyomuló kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a Törökország és Oroszország által 2017 májusa óta tervezett északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezet határához, amelyen Ankara megfigyelőpontokat alakított ki, különben országa katonai művelet keretében szorítja vissza őket. Ankara nem hajlandó változtatni a korábbi demarkációs vonal mentén létrehozott megfigyelőállások helyzetén, amelyek Damaszkusz offenzívája következtében a kormányerők gyűrűjébe kerültek.

A török államfő, akinek országa az úgynevezett mérsékelt felkelőket segíti a konfliktusban, most szerdán azt mondta, hogy igyekeznek megoldást találni Idlíb tartomány légterének ellenőrzésére, miután szerinte a török hadseregnek jelenleg “ez a legnagyobb gondja” a térségben.

Idlíb légtere a Damaszkusszal szövetséges Oroszország kontrollja alatt áll.

Csütörtökön folytatja tárgyalásait a török fővárosban az az orosz küldöttség, amely szerdán a török külügyminisztériumban egyeztetett az idlíbi helyzet csillapításának lehetőségeiről. A két fél hetek óta értekezik az ügyről, de a megbeszélések eddig nem hoztak eredményt.

Ankara azért ellenzi Damaszkusz tavaly áprilisban megkezdett offenzíváját a felkelők utolsó bástyájával szemben, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg Törökország felé.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »