Újabb jelentős változások az RTVS-nél

Újabb jelentős változások az RTVS-nél

POZSONY. Alig halkult el a legutóbbi, Riporterek című televíziós oknyomozó műsor leállítása miatt kialakult botrány, máris további két jelentős változásra kerül sor az RTVS-nél. Azonnali hatállyal felmondott két kulcsfontosságú alkalmazott – a publicisztikai és hírműsorok részlegének igazgatója, Juraj Rybanský, valamint a televíziós hírműsorok és az aktuális publicisztika osztályvezetője, Boris Chmel.

Ők tavaly szeptemberben, röviddel az új vezérigazgató, Jaroslav Rezník érkezése után kerültek a posztjukra, és csak alig fél évük volt arra, hogy „megmelegedjenek“ a közszolgálati médiánál. Távozásuk okairól mindketten óvatosan nyilatkoztak.

„Bosszantó, hogy a Szlovák Rádiótól és Televíziótól (RTVS) ilyen korán távozom, de csak egyetlen egészségem van“ – szögezte le Rybanský. Chmel saját bevallása szerint személyes okokból válik meg a tisztségétől. Mindketten úgy egyeztek meg a vezetéssel, hogy az együttműködésüket február 28-án befejezik.

Még nem lehet tudni, hogy majd kikkel helyettesítik őket. Erika Rusnáková, az RTVS szóvivője a Pravdának megerősítette, hogy ez ügyben már több médiaszakemberrel tárgyalnak. Nem pontosította, hogy kikről van szó. „Mivel többen is vannak, logikus, hogy amíg nem kerül sor a végső megállapodásunkra, inkorrekt dolog lenne nevük közzététele“ – tette hozzá Rusnáková.

Meglepő az öt hónap utáni távozás

Az RTVS Tanácsának tagjait is meglepte a két szakember túl gyors távozásának híre. „Meglepő dolognak számít, hogy öt hónap után két vezetőségi tag úgy döntött, elmegy“ – jegyezte meg Igor Gallo tanácselnök, hozzáfűzve, mivel döntésük részleteit nem ismeri, azokat nem szívesen véleményezné. „Megértem, hogy ez több kérdést is felvet, ám részemről felelőtlenség lenne erről spekulálgatni“ – mondta Gallo.

„Ők a csúcsmenedzsment tagjai, csak nemrég léptek be, és megdöbbentett, hogy ilyen rövid idő után távoznak. Közzétették, hogy ez személyes és egészségügyi okokból történik, ami elfogadható, ám indokaik részleteiről majd vélhetően a legközelebbi tanácsülésen beszélgetünk el“ – reagált a Pravda kérdéseire Martin Kákoš tanácselnök-helyettes.

Rybanský és Chmel

Ez év elejétől a két szakember távozása már a második jelentős változásnak számít az RTVS életében. Január derekán váratlanul befejeződött a Riporterek (Reportéri) című oknyomozó műsor, amely a maga nemében -a tényfeltáró újságírás kategóriájában- az utolsónak számított a televízióban. 

Jaroslav Rezník azzal indokolta döntését, hogy az adás készítői gyakran hibáztak, amit azonban a szerkesztőcsapat elutasított. Azt követően a vezérigazgató finomabban fogalmazva azt mondta, csupán a műsor átmeneti szüneteltetéséről van szó, szeptembertől ugyanis ismét visszatérnek a TV képernyőjére a Riporterek. Az érintett szerkesztőknek felajánlotta, hogy addig átléphetnek a Polgár az ajtók mögött (Občan za dverami) című adáshoz.

Rusnáková azt is közölte, hogy Lýdia Kokavcová, Katarína Začková és Ivan Brada ezt meg is tette. Hozzáfűzte, a Riporterek további volt szerkesztője, Juraj Mravec majd a Szlovákia képeken (Slovensko v obrazoch) című műsor szerkesztésébe kapcsolódik be, Soňa Gyarfášová riporter pedig majd a rádióban XX. századi sorsokkal (Osudy 20. storočia) foglalkozik, és kiveheti részét az idei „nyolcas jubileumokkal“ kapcsolatos rendezvények megvalósításából. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »