Újabb javaslatokat fogadott el az Országgyűlés a jogállamisági eljárás lezárásához – a nap hírei

Újabb javaslatokat fogadott el az Országgyűlés az uniós források lehívása és a brüsszeli jogállamisági eljárás lezárása érdekében. Csökkenteni kell a földgáz arányát az energiamixben – jelentette ki a technológiai és ipari miniszter. Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért három tudós kapja a fizikai Nobel-díjat.

Újabb javaslatokat fogadott el az Országgyűlés az uniós források lehívása és a brüsszeli jogállamisági eljárás lezárása érdekében. A kormányzati előterjesztés értelmében létrejön az unió pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő, közbeszerzést ellenőrző Integritás Hatóság, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoport. Emellett változnak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok. Lehetővé vált, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítse az Európai Csalásellenes Hivatalt a magyarországi helyszíni ellenőrzéskor. A jogalkotási törvény módosításával a kormány a jövőben a jogszabályok 90 százalékát társadalmi egyeztetés után fogadja el. A DK nem támogatta a javaslatokat, az LMP pedig azt jelezte: nem vesz részt a szavazáson.

A kormány kezdeményezésére normakontrollt kér a büntetőeljárási törvény hétfőn elfogadott módosításáról az Országgyűlés. A beadványban azt kérik a képviselők, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg, megfelel-e az alaptörvénynek, hogy az ügyészségen kívül más személynek is lehet joga a vádkikényszerítésre. A törvényjavaslatot még júliusban nyújtotta be a kormány az Országgyűlés elé, de múlt csütörtökön az Európai Bizottság kezdeményezésére egy új változat került a törvényalkotási bizottság elé.

A Magyarországi gáztárolók töltöttsége jelenleg 75 százalékon áll – jelentette be a Portfolio konferenciáján a technológiai és ipari miniszter. Palkovics László az ország energiaellátása szempontjából három kiemelt stratégiai célt fogalmazott meg. Csökkenteni kell a földgáz arányát az energiamixben, növelni kell a már meglévő potenciális energiaforrások arányát az alternatív földgázforrások kiaknázásával az energiamixben. A miniszter hangsúlyozta, hogy a hazai földgázfogyasztás egy átfogó intézkedéssorozattal 2030-ig jelentősen csökkenthető.

Hírdetés

Elkezdődtek a tárgyalások a sztrájkoló FKF-es dolgozók és a főváros között. Ha szerda estig nem lesz eredménye az egyeztetésnek, a városvezetés a katasztrófavédelemhez fordul a hulladékszállítás biztosítása érdekében – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Az FKF Hulladékgazdálkodási Divíziónál ma reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött. A társaság néhány száz munkavállalója nem vette fel a munkát. Arra hivatkoztak, hogy a rezsi árak emelkedése és az infláció felemésztette a főváros által adott béremelésüket. Kiss Ambrus elképzelhetőnek tartotta, hogy a következő napokban más telephelyek is csatlakozhatnak a munkabeszüntetéshez.

Egész Európának, így a magyar embereknek és vállalkozásoknak is szankciós felárat kell fizetniük az energiáért, a kormány elsődleges célja ezeknek a káros hatásoknak a mérséklése – mondta Varga Mihály az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozása után Luxembourgban. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország egyetért azzal, hogy a tagországoknak segítséget kell nyújtani az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentésében. A Bizottság által benyújtott javaslatot azonban Magyarország nem támogatta, mert a források szétosztásánál nem vették figyelembe, hogy mely tagországnak mekkora terhet jelent az orosz fosszilis energiától való függőség csökkentése.

Elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot az Európai Parlament. Ez magasabb fokú felkészültséget biztosít az egészségügyi válsághelyzetek uniós szintű kezeléséhez. A központ szorosan együttműködik majd az Európai Bizottsággal, a tagállami hatóságokkal, az uniós testületekkel és a nemzetközi szervezetekkel. Koordinálja majd az uniós szinten egységes adatgyűjtést, hitelesítést és elemzést. Az új szabályokkal uniós és tagállami szinten is javítani akarják a megelőzés, a felkészülés és a reagálás eredményességét.

Az orosz parlament felsőháza is megszavazta a 4 ukrajnai régió annektálását. A Szövetségi Tanács plenáris ülésén egyhangúlag fogadta el a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporizzsja megyével megkötött szerződést. Egy nappal korábban az alsóház, az Állami Duma is hasonlóképpen határozott. A 4 régiónak Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazást, valamint a területek annektálását a külföldi országok közül csak Észak-Korea tekinti legitimnek.

Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért 3 tudósnak ítélte oda az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A francia Alain Aspect, az amerikia John F. Clauser és az osztrák Anton Zeilinger a többi között az összefonódott fotonokkal végzett kísérleteikért, a Bell-egyenlőtlenség sérülésének megállapításáért kapja az elismerést. A három tudós eredményei utat nyitottak a kvantuminformáción alapuló új technológiák számára. Holnap a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »