Újabb járatkieséseket jelent az Arriva a sofőrök betegsége miatt

Újabb járatkieséseket jelent az Arriva a sofőrök betegsége miatt

Pozsony megye új szállítócége az Arriva a kezdetektől problémákkal küzd. A kellő számú autóbuszt megvásárolta ugyan a megye elővárosi közlekedésének biztosításához, de buszsofőröket nem tudott beszerezni hozzájuk. A cég a megyétől a múlt hét végéig kapott ultimátumot, hogy a kialakult helyzetre megoldást találjon. Valószínűsíthető, hogy a szállítócég nem kerüli el a magas büntetéseket sem, mivel nem teljesítette a szerződésben vállalt feltételeket.

A megye követelményei elsősorban a buszsofőrök számának növelésére, a közlekedési szolgáltatások optimalizálására, valamint az ellátási képesség biztosítására vonatkoznak. Az Arriva a múlt hétvégén küldött is egy kidolgozott anyagot arról, miként kívánják a helyzetet megoldani, amire a megye közleményében akkor úgy reagált, hogy a hétvégén a Pozsonyi Integrált Rendszer elemzőivel együtt áttanulmányozzák az anyagot, és tájékoztatni fogják a nyilvánosságot a megállapításaikról.

Addig is pótbuszokkal oldják a legsürgetőbb helyzeteket. A régióban hét kisbuszt is bevetettek, amelyek elsődlegesen azokat az iskolabuszokat helyettesítik,

amelyek egyelőre nem közlekednek, pl. a Pozsony–Pozsonyivánka–Bibely(Zálesie)–Éberhard vonalon vagy a Pozsony–Pozsonyivánka– seklész–Újfalu–Zonctorony–Szenc vonalon. De mikrobuszokkal oldják a Magyarbél és Újfalu érintésével közlekedő Szenc–Fél vonalon is a járatkieséseket.

Ahelyett azonban, hogy a helyzet normalizálódott volna Pozsony megye autóbusz-közlekedését illetően, az Arriva hétfőtől újabb járatkieséseket jelez az autóbuszsofőrök betegsége miatt.

Sajnos a COVID-19 előfordulása miatt egyes járművezetőinknél Pozsony megyében csökkentenünk kellett a regionális vonalak kiszolgálását”

– olvasható a szállítócég weboldalán. A változások elsősorban az 521-es számú Bazin–Limpak, az 526-os számú Bazin– Limpak–Tótgurab–Hattyúpatak (Viničné)–Bazin és az 529-es Bazin– Hattyúpatak–Szenc között közlekedő járatokat érintik. Az aktuális menetrendek a szállítócég honlapján találhatók meg.

Újévtől lesz elég buszsofőr

A szállítócég a legégetőbb probléma: a sofőrhiány megoldására egy toborzókampányt is indított. Ennek során 4000 euró toborzódíjat ígért minden olyan kellő képességekkel rendelkező buszsofőrnek, aki a céggel hároméves szerződést ír alá. Az Arriva azt állítja, hogy a kampány sikeres volt.

Hírdetés

Az első héten több mint 50 buszsofőrt szerződtettünk, további sofőrökkel pedig folyamatosan kötünk szerződéseket”

– fogalmazott Petra Helecz, az Arriva értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az újonnan alkalmazott sofőrök egy része már a múlt hét óta szállít utasokat, mások folyamatosan, egy részük pedig december 1-jétől lépnek munkába. Az igazgató szerint a szolgáltató a járatok több mint 66 százalékát elindította a múlt héten, és a helyzet folyamatosan további járatok újraindításával javul.

Az Arriva szerint a 4000 eurós toborzási díjnak köszönhetően a múlt hétig több mint 130 érdeklődő jelentkezett az állásajánlatukra.

Jó hír, hogy az állásajánlatunkra olyan volt buszsofőrök is reagáltak, akik időközben kamionsofőrök lettek, néhányan közülük csak a napokban térnek vissza Szlovákiába, így csak december közepétől köthetnek szerződést velük”

– fogalmazott a kommunikációs igazgató.

Ez azonban újabb problémát generálhat, a már egyébként is kamionsofőrhiánnyal küzdő Pozsonyi Közlekedési Vállalatnak. Az Arriva azonban azt állítja, neki nem célja a közlekedési vállalat kamionsofőrjeinek átcsábítása, ő elsősorban a Slovak Lines volt sofőrjeinek szeretne munkát adni. „Mivel az eredeti fuvarozó korábbi sofőrjei nem reagáltak szeptemberi felhívásunkra, több száz Ukrajnából és 35 Üzbegisztánból érkező sofőrről is megegyeztünk” – fűzte hozzá a kommunikációs igazgató, aki szerint decemberben és a jövő év elején fokozatosan érkeznek majd az ukrajnai sofőrök.

Így jelenleg még körülbelül nyolcvan sofőrt tudunk fogadni Szlovákiából”

– összegezte.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »