Újabb horvátországi turistaközpont harcol a tengerbe engedett ürülékkel és szennyvízzel

Újabb horvátországi turistaközpont harcol a tengerbe engedett ürülékkel és szennyvízzel

Nyitókép: rtl.hr

Egy újabb horvátországi turistaközpont harcol a tengerbe engedett ürülékkel. Ezúttal a Zadar közelében fekvő Ugljan szigetének lakóit és a szigetre érkező turistákat érinti a kellemetlenség. A szennyvizet és az ürüléket állítólag egy pszichiátriai kórház is beleengedi a tengerbe.

A szigeten uralkodó állapotokat rögzítő videót a helyiek osztották meg a közösségi oldalon. A problémára pedig a zadari Slobodna Dalmacija napilap figyelmét is felhívták.

„A videón látni lehet, hogy a fekete cső az erdőben rá van kötve a ciszternákra, az ürüléket pedig egyenesen a tengerbe engedik. Az ürüléket és a szennyvizet az ugljani pszichiátriai kórház is évek óta a tengerbe engedi“

– reagáltak az olvasók a Slobodna Dalmacija azon cikkére, amelyben a problémáról írt.

Mladan Mavar, a kórház igazgatója azzal védekezik, hogy ugyan a szennyvizet a tengerbe engedik, de nem rögtön a tengerpart közelében. Az igazgató elmondása szerint a csatornarendszer több mint 60 éves, és abból az időből származik, amikor még nem működtek szennyvíztisztítók. A csövek több száz méterre a tenger aljába vezetnek, a szennyvizet és az ürüléket pedig mélyen a tenger aljába engedik ki.

A helyiek azonban nem értenek egyet az igazgató szavaival.

Hírdetés

  „Nem több száz méter mélyen engedik ki a szennyvizet, ahogyan Mavar igazgató mondja, hanem fél méteres mélységben. Ezt a videón is látni“

– mondják a helyiek.

A kanalizációt nem messze a strandtól és egy újonnan megnyitott ökologikus kempingtől vezetik el a tengerbe.

„Ez nemcsak a városunk, hanem egész Horvátország számára elfogadhatatlan és szégyenletes“

– vélekednek a helyiek.

A Slobodna Dalmacija szerint már készül a kórház modern kanalizációra való rácsatlakozása, ami egyenesen a szennyvíztisztítóba fog vezetni. A projekt az előkészítés utolsó fázisában van, a kanalizációnak pedig 3–5 éven belül el kellene készülnie.

Ugljan szigetén sürgősen új kanalizációra van szüksége, ugyanis a sziget lakosságának 60%-a nem rendelkezik vele. A Slobodna Dalmacija szerint a magánvállalatok a pszichiátriai kórház telkén keresztül engedik a szennyüket a tenger vizébe. A kórház igazgatója azonban tagadja, hogy valaha is megengedett volna ilyet, de ha működik is ilyesmi, akkor az csakis a kórház beleegyezése nélkül.

TvNoviny.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »