Újabb hírt kaptak az állami napelemes pályázaton indult családok

Újabb hírt kaptak az állami napelemes pályázaton indult családok

Napelem rendszerrel vehetjük fel a harcot az elszálló villanyárakkal szemben. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Hosszú várakozást követően múlt héten elkezdték kihirdetni a tavaly decemberben indított lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat nyerteseit. A Portfolio szerint már közel kétezer győztes projekt szerepel a hivatalos adatbázisban, az érintett pályázók összesen 3,9 milliárd forintot kapnak. A programot regionális bontásban, két ütemben valósítják meg – az első szakasz idén télen zárult le. A pályázaton 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az alacsonyabb jövedelmű háztartások. Érdekes módon egyelőre csak az első csoportból (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye), illetve a harmadikból (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) hirdettek nyerteseket. A négy térségből együtt több mint 43 ezer pályázat érkezett, összesen pedig 153 milliárd forint támogatást igényeltek. A nagy érdeklődés miatt az elbírálás igen lassú, könnyen elképzelhető, hogy egyes résztvevőknek további heteket kell várniuk az eredményekre.

Hírdetés

Múlt héten az illetékes Technológiai és Ipari Minisztérium kiadott egy kapcsolódó közleményt, ebben Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár azt jelezte, hogy legkésőbb őszig fogják megkapni az érintettek a támogatói okiratot. A közleményben arra is kitértek, hogy a második forduló a tervezettel ellentétben nem idén ősszel, hanem jövő tavasszal kezdődik majd. Ez a döntés már csak azért is furcsa, mert őszre kiderül, hogy mennyit kötnek le a teljes 201 milliárdos forintos keretből, elvileg tehát rögtön lenne lehetőség az újbóli pályázásra. Feltételezhető, hogy a második fordulót is óriási érdeklődés kíséri majd, a rezsicsökkentés rendszerének átalakítása óta egyre többen gondolkodnak a napelemek telepítésében.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy akinek a pályázatát a kért összeggel együtt változtatás nélkül elfogadják, automatikusan szerződésbe lép az állammal. Ez akkor lehet problémás, ha a tervezett projekt költségei az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedtek. Erre az utóbbi időszak gazdasági fejleményei miatt komoly esély van, a költségemelkedés több százezres, akár milliós is lehet.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »